TJA: Afganistan’da kadın ve çocuklar tehlikede

TJA, Afganistan’da kadın ve çocukların tehlikede olduğunu belirterek, “Ortadoğu coğrafyasını erkek egemenliğinden beslenen bütün zihniyetlerden kurtaracağız” açıklaması yaptı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Taliban’ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan’da yaşananlara dair “Emperyal güçlerin büyük utancına karşı Afgan kadınların yanındayız” başlıklı yazılı açıklama yayımladı.  

Emperyal güçlerin dünyada işgal ve sömürgeci politikalarını “özgürleştireceğiz” adı altında meşrulaştırdığına dikkat çekilen açıklamada, “Ortadoğu halklarına ölümden ve zulümden başka hiçbir şey vaat etmemeye devam ediyor. Ulus-devlet işgalleri Ortadoğu halklarına kaos getirmeye devam ediyor. Ortadoğu’yu kendini yönetemeyen ve sorunlarını çözemeyen bir coğrafya olarak gösteren bu güçlerin coğrafyamızdaki tek emelinin, Batı’nın değişmeyen kadim sömürgecilik anlayışından ve halklara mühendislik yapmak isteyen bir zihniyetten beslendiğini biliyoruz. ABD’nin başını çektiği, bir savaş örgütü olarak NATO ve bileşeni olan ülkeler dünyayı yönetmenin silahtan ve güçten ibaret olduğunu düşünüyor ve insani olan her ne var ise yok etmekten bir adım dahi durmuyor” denildi.

‘EN ÇOK ETKİLENEN KADINLAR’

Afganistan’da yaşananlardan en çok kadınların etkilendiğinin vurgulandığı açıklamada, “En çok kadınların sesini, kadınların çığlıklarını duyuyoruz. Emekle, mücadele ile kadınların bir bir elde ettiği bütün kazanımlar, işgalci Batı ile şeriat yanlısı gerici güçlerin iktidar ve yönetme arzularına kurban ediliyor. Günlerdir Afganlı kadın dostlarımız işlerini bırakmak zorunda kaldıklarını, okullara gidemediklerini, sokaklara çıkamadıklarını dile getiriyor. Evrensel erkek egemenliği nerede olursa olsun önce kadınları ve onların kazanımlarını hedef alıyor. Bu politikadan ne ‘çok medeni’ olan Batı ne de inançları, politikaları uğruna kullanmaktan vazgeçmeyen cihadist gruplar vazgeçiyor. Aynı yerden besleniyor, aynı kökten güç alıp ayakta duruyorlar! Bugün Afganistan’da kadınların ve çocukların hayatı tehlikede. Kazanımları tehlikede. Fakat Afganistan’ın bugünkü haline getiren dünya, her zamanki gibi olanları izlemekle yetiniyor” diye kaydedildi.

Ortadoğu coğrafyasındaki yegâne çözümün yine halkların iradesi olduğunun vurgulandığı açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi: “Dışarıdan yapılacak olan hiçbir müdahale ve silah zoru ile dayatılan hiçbir politika halklara özgür, eşit bir yaşam getirmeyecektir. Bu yaşamın tıpkı Rojava’da olduğu gibi ne ulus-devletlere ne cihadist gruplara itaat etmeden, halkların özgür iradeleri ile kurdukları bir yaşamda mümkün olduğunu gördük. Afganistan halklarının kendi geleceklerine kendi iradeleri ile karar vermeleri gerekir. Bu irade ise ancak kadınların içerisinde yer aldığı, söz söylediği, politika ürettiği bir zeminde gerçek bir demokrasi ve eşitlik düzlemine kavuşabilir. Aynı coğrafyada aynı yaşamı deneyimleyen biz Kürt kadınlar, Afganistanlı kadın arkadaşlarımıza sarılıyor, sonsuz dayanışma duygularımızı gönderiyoruz. Ortadoğu coğrafyasını erkek egemenliğinden beslenen bütün bu zihniyetlerden kurtaracak, kadın özgürlükçü bir yaşamı bütün coğrafyada kuracağız. Buna yetecek gücümüz ve inancımız var.”