TJA aktivisti Çetin tedavi edilmiyor

TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin’in ailesi, uzun süredir devam eden rektal kanama nedeniyle bağırsak kanserine de yakalanma riskine dikkat çekerek serbest bırakılmasını istedi.

Mardin’de yürütülen bir soruşturma kapsamında 26 Haziran günü Amed’deki evine yapılan baskınla 3 saat boyunca köpekli işkenceye maruz bırakılan Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti ve Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Sevil Rojbin Çetin 12 günlük gözaltının ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti. 6 aydır rektal kanaması olan Çetin'in sağlık sorunları giderek ağırlaştı.

Ailesi, Çetin’in sağlık sorunlarından dolayı endişelendiklerini, tedavi edilmesi için serbest bırakılmasını istedi.

Çetin’in altı aydır rektal kanama şikayeti olduğunu söyleyen kardeşi ve aynı zamanda Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Erman Çetin, uzun süreli kanamalarda bağırsak kanseri riskinin olabileceğini söyledi. Bu gibi şikayetleri olan hastalara kolonoskopi yapılması gerektiğini kaydeden Erman, “Rojbin’in rahatsızlığı üzerine bir tedavi sürecine başlayacaktık. Kolonoskopi yapmak için Batman’a gelecekti fakat tutuklandı ve tedavisi başlamadı. Şu anda demir eksikliği ve kansızlık ilaçları kullanıyor. Muhakkak bir kolonoskopi yapılması gerekir. Daha önce safra kesesinde polipleri vardı ve ameliyat geçirdi” dedi.

ANNE ÇETİN: TEDAVİ OLMASI GEREKİYOR

Annesi Refika Çetin ise şunları dile getirdi: “Kızım bu kadar hastayken içerde olmasını ve tedavi edilmemesini kabul etmiyorum. Kızımla yaptığım telefon görüşmesinde bana ‘salgından kaynaklı bizi hastaneye götürmüyorlar. Sağlık sorunları yaşıyoruz. Bizimle ilgilenmeleri gerekiyor’ dedi. Kızımı bir kere hastaneye götürmüşler. Kızım, işkence sırasında aldığı darbeyle gözüne perde indiğini söyledi. Tedavi edilmezse ilerde görmeyebilir. Cezaevi koşulları çok kötü. Kızımın durumundan endişe ediyorum.”

Hasta tutsaklara yönelik uygulamaları kabul etmediklerinin altını çizen Refika Çetin, “Tutsaklar cezaevinde yaşamlarını yitirirlerse annelere ne cevap verecekler? Çocuklarımızı suçsuz yere zindanlara koyuyorlar. Bizim çocuklarımız haklarını savundukları için bırakmıyorlar. Eğer Erdoğan’da vicdan olsaydı ‘benim de çocuklarım var’ der, tutsakları bırakırlardı. O çocuklarının derdini daha görmedi, bilemez. Artık tutsaklarımızı serbest bıraksın” diye konuştu.