TJA’dan kadına şiddete tepki: Karanlığa müsaade etmeyeceğiz!

Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadınlar Hareketi-TJA), kadına yönelik artan şiddete ilişkin yaptığı açıklamada, hükümeti “erkek yargıyı aydınlatmaya” çağırdı.

TJA, kadın ve çocuk istismarı ile kadınlara yönelik cinayetlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

TJA, “Kadına şiddetin yaygın ve ağır bir sorun olduğunu, başta şiddetin en ağır biçimleri olan cinayet olmak üzere kadınlar ve kız çocukları fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik şiddete ve istismara maruz kalıyor” dedi.

İLK BEŞ AYDA 200’Ü AŞKIN KADIN KATLEDİLDİ

Devlet kaynaklı raporlardan, açıklanan verilerden ve resmi olmayan kayıtlardan da bu sorunun çok daha büyük bir aşamaya geldiğini gördüklerini ifade eden TJA, 2019’yılının ilk beş ayında 200’ün üstünde kadın katledildi” diye hatırlattı.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Tarihsel süreç boyunca, eril iktidar zihniyeti kadının tüm yaşam ve yaşamsal haklarına gasp etmeye çalışmıştır.

mayıs 2019 günü Yargıtay yerel mahkemesi tecavüzcüsünü öldüren Nevin Yıldırımın müebbet hapis cezasını onandı, avukat Müzeyyen İsli koruma kararına rağmen şiddet gördüğü boşanma aşamasındaki eşi tarafından katledildi.

Şule Çet davası ‘kızına sahip çıksaydın’ söylemiyle kadınları yargılama mahkemesine dönüştü. Urfa’da 3 çocuğa istismarda bulunan sanık tutuksuz yargılandı. cezasızlık politikalarıyla ,iyi hal indirimleriyle çocuk ve kadınlara yönelik şiddetin önü açılmaktadır.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANMALI

Eril iktidar zihniyetinin uygulayıcısı hükümet, çocuk ve kadına yönelik şiddeti normalleştirerek topluma empoze etmeye çalışmaktadır. İstismarcısı ile evlendirmenin meclise taşınması, Ensar Vakfı olayında ‘bir kereden bir şey olmaz!’ söylemi erkek yargının kadınlara adaleti değil katliamı savunan kararları şiddetin katmerleşmesini desteklemektedir. Hükümet derhal İstanbul sözleşmesini uygulamalı; sokakları aydınlatmayı değil politikalarının uygulayıcısı erkek yargıyı aydınlatmalıdır.

KARANLIĞA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Bizler, kadın özgürlük hareketinin mirasçıları olarak; yüzyıllardır süren kadın kıyımı ile mücadele etmiş ve hatta bu uğurda yaşamını feda etmiş tüm kadınların kazanımlarını sahipleneceğiz. Yaratmaya çalıştığınız karanlığa müsaade etmeyeceğiz. Tüm susturma politikalarınıza rağmen daha güçlü bağıracağız. Özgür toplumun özgür kadından geçtiğinin şiarıyla mücadelemizi her alanda yükselteceğiz."