Troyes'te 'kadına şiddet' paneli
Fransa Troyes'te AKM tarafından kadına yönelik şiddete ilişkin panel düzenlendi.
Fransa Troyes'te AKM tarafından kadına yönelik şiddete ilişkin panel düzenlendi.
Fransa’nın Troyes kentinde, Aube Alevi Kültür Derneği (AKM), ‘Kadına yönelik şiddet sistematik bir politikadır’ temasıyla düzenlediği panelde, kadın sorunu ve şiddeti tartıştı.
Troyes Gençlik Evi’nde düzenlenen panele Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) aktivisti Gülnaz Duman ile Fransa Alevi Kadınlar Birliği (UFAF) Başkanı Sultan Şahin panelist olarak katıldı. Aube AKM Başkan Yardımcısı Fatoş Deniz Yeşilyurt’un da hazır bulunduğu panele, Fransa Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu (FEDA) ve UFAF 2. Başkanı Oya Yerlikaya da konuk olarak katıldı.
'SADECE ŞİDDET DEĞİL, MÜCADELE DE VAR'
Kadına yönelik şiddete ilişkin verilerin sunulduğu video gösteriminin ardından Şahin, UFAF adına tüm katılımcıları selamlayarak, kadına yönelik şiddet hakkında bilgi verdi. Alevi kadınlarının da bu şiddeti yaşadıklarını belirten Şahin, Avrupa’da yaşayan tüm kadınlar gibi göçmen kadınların da yaşadıkları şiddete dikkat çekti. Konuşmasında Şahin ayrıca; tüm şiddete rağmen, kadınların mücadele ettiğini de belirterek, bu mücadelede Kürt kadınlarının ağır bedeller ödediğini söyleyerek, Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ı andı.
Konuşmasına, şiddetin artık kadın yaşamın her alanında ve her an yaşandığını belirterek başlayan TJK-F aktivisti Duman, kadına yönelik şiddetin gelişim evrelerini anlattı. Tarihte felsefe ve edebiyata, tüm alanlara yayılarak kadına yönelik şiddetin artan ivmesini anlatan Duman, şiddetin sistematik bir politikayla günümüze kadar nasıl sürdürüldüğüne, evrensel ve AKP nezdinde ise nasıl uygulandığına dair örnekler verdi.
'TECRİT KADININ HER ANINI ETKİLİYOR'
Rojava Devrimi ve kadınlara ilişkin yaptığı açıklamalarının yanı sıra Duman, açlık grevlerinin hedefindeki tecritle, kadına yönelik tecrit arasında bağlantı kurdu. Kadına yönelik tüm şiddet biçimlerinde tecrit yönteminin esas alındığını belirten Duman, "Leyla Güven öncülüğünde bugün cezaevlerinde yaklaşık 8 bin tutsağın süresiz-dönüşümsüz açlık grevleriyle kaldırılmasını istedikleri tecridin, kadının günlük yaşamındaki her anında yaşadığı şiddetin uygulanma çerçevesi olan tecrit yöntemiyle aynı olduğunu" belirtti. Tecrit yönteminin eril zihniyetin bir deneyimi olduğunu söyleyen Duman, "Bu nedenle, kadına yönelik şiddete karşı olmak için, tecride de karşı olmak gerekir" diye ekledi.
'ERKEKLER DE KENDİNİ BU AYIPLARDAN KURTARMALI'
Panelde FEDA Paris Dergah Eşsözcüsü Hüsniye Küçükkeleş de bir konuşma yaptı. Küçükkeleş, Alevi kadınının eşitlik noktasındaki konumuna değindi. "Aslında, erkeklerin kendilerini bu ayıplardan kurtarmaları gerekmektedir" diyen Küçükkeleş, "Alevi kadınları da şiddet görmektedir. Ama, sorun Alevilikte değildir; Alevilerde bir sorun vardır" diyerek, son dönemlerde bu konuda yaşanan tartışmalara ilişkin görüş belirtti.