Van’da 8 Mart etkinlikleri: Kürt kadını köleliği kabul etmiyor

Van’da KJA öncülüğünde yapılan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri sürüyor. Etkinlikler kapsamında mahallelerde sinevizyon gösterimi ve seminerler düzenlendi.

Van’da KJA öncülüğünde yapılan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri sürüyor. Etkinlikler kapsamında mahallelerde  sinevizyon gösterimi ve seminerler düzenlendi.

Van’ın Gürpınar Belediyesi tarafından 8 Mart etkinlikleri kapsamında kadınlara Van’ın tarihi yerlerini görmeleri için etkinlikler düzenlendi. Geziye Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Yıldız Çetin, KJA ve onlarca kadın katıldı. Kadınların ilk durağı Van İskele Sahili ve ardından Van Kalesi oldı. Gezilerin ardından Edremit’te bir parkta yemek yiyen kadınlar, klamlar eşliğinde halay çekti.

'KADINLARI EVDEN ÇIKARMAYA DEVAM'

Gürpınar Belediyesi Eşbaşkanı Yıldız Çetin, gezi etkinliğini şu sözlerle anlattı: "Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kadınlara gezi düzenledik. Gürpınarlı olup Van’ın tarihini görmeyen, gezmeyen binlerce kadın var. İlk defa Van’a gelip tarihi yerleri görmeyen kadınlarımızın tarihlerini, kültürlerini görmeleri için bu geziyi düzenledik.  Görüyoruz ki yeni yerler gören kadınlar çok mutlu ve heyecanlı. Bizler belediye olarak bu tür çalışmalarımıza devam edeceğiz; kadınları evden çıkarmaya devam edeceğiz."

'ÖNDERİMİZ SAYESİNDE...'

Geziye katılan kadınlardan Antika Gündoğdu, ilk defa Van’ı ve Van’ın tarihi güzelliklerini görmenin heyecanını yaşadığını söyledi. Gündoğdu, “Daha önce evden çıkamazdık. Önder Apo sayesinde artık evimizden hesap vermeden çıkabiliyoruz. Bir an önce önderimizin yanımızda olmasını talep ediyoruz” dedi. Eşbaşkanlık sistemi ile kadınların özgürleştiğini söyleyen Antika, savaşı durduracak tek gücün kadınlar olduğunun altını çizdi.

Kadınlardan Sinem Malal, sözlerine katliamlarda kadınların bedenini teşhir eden zihniyeti kınayarak başladı. Malal, “Kadınlar emekçidir; erkeklerin mağdurudur. Kadın emeği yaşamın hiçbir alanında görünmüyor. Biz kadınlar olarak artık emeğimizin görünmesini istiyoruz. Kadın demek yaşamın her alanına hitap eden demektir” dedi.

Nubar Gündoğdu ise, kadınların daha önce hastane dışında evlerinden çıkamadığına değinerek, kadınların emekleri ve mücadelesi sayesinde rahatça hesap vermeden çıktıklarını kaydetti. Gündoğdu, “Partimiz ve Önderliğimiz sayesinde evden çıkıp tarihimizi ve kimliğimi öğreniyoruz.  Kadın özgürlüğü veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Allah onları başımızdan eksik etmesin” dedi.

'KÖLELİĞİ KABIL ETMİYORUZ'

Altıntepe Mahallesi taziye evinde düzenlenen etkinliğe de HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, DBP Tuşba İlçe Eş Başkanı Harika Uyar ve yüzlerce kadın katıldı. Barış ve Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan DBP Tuşba İlçe Başkanı Harika Uyar Aydın,  Kürt kadınlarının ağır bedellere rağmen sistemin köleliğini kabul etmediğini belirterek, mücadelelerinin süreceğini söyledi.

Konuşmaların ardından program Nuda Kültür Merkezi sanatçılarının sunduğu müzik dinletisiyle son buldu.