Van'da 8 Mart etkinliklerinde AKP terörü protesto edildi

8 Mart Dünya Emekçi kadınlar günü Erciş ve Çaldıran'da düzenlenen etkinliklerle başladı.

Etkinlikler çerçevesinde bir araya gelen binlerce kadın süren katliam ve ablukaları protesto ederek özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren binlerce kadını andı.

ERCİŞ

Erciş'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin startı KJA ve Erciş Belediyesi Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen bir dizi etkinlik ile verildi. İlçeye bağlı Sahilkent Mahallesinde düzenlenen etkinliklere HDP Van milletvekili Tuğba Hezer, DBP Erciş ilçe eş başkanı Hatice Yıldız, Erciş Belediyesi eş başkan vekili Güler Avcı, belediye kadın meclis üyeleri, KJA aktivistleri ile yüzlerce kadın katıldı. Erciş Belediyesi bünyesinde açılan iki ayrı atölyede üretilen ürünlerin sergilenmesiyle başlayan etkinlikler sahilde bulunan bankların rengarenk boyanmasıyla devam etti.

12 Ekim günü 'özyönetim ilanına' katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan HDP Erciş İlçe eş başkanı Seval Çadırcı ve Erciş Belediyesi Eşbaşkanı Diba Keskin'in tutuklu bulundukları Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nden 8 Mart Dünya Emekçiler Günü vesilesiyle kadınlara hitaben ortak kaleme aldıkları mektubun okunmasından sonra DBP Erciş ilçe eş başkanı Hatice Yıldız yaptığı kısa bir konuşma yaptı. Yıldız, 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar gününü kutlayarak kadın mücadelesinin zafere ulaşacağını söyledi.

''KADIN RENGİNİ HER YERE TAŞIYORUZ’

Ardından konuşan Erciş Belediyesi eşbaşkanı Güler Avcı, kadın eksenli belediyecilik anlayışına değindiği. Avcı, '' 80 yıldır Erciş'te ilk defa biz göreve geldik. Erkeğin eliyle yok sayılan belediyede artık kadın rengi var. İki olan kadın personel sayısı şu an 32'ye çıkarıldı. Kadın rengini her yere taşıyoruz. Diğer çalışmalarımız da kadına yönelik oldu. Zaten bugün eş başkanımız Diba Keskin ve Wan'daki dört kadın belediye başkanının tutuklanması ve son olarak Muradiye belediye eş başkanı Safure Güneş'in bugün gözaltına alınması kadına yönelik duyulan tahammülsüzlüğün sonucudur. Biz, kadın belediye eş başkanlarının hırsızlık gibi nedenlerden değil halka hizmetten dolayı tutuklandığını biliyoruz.'' Avcı, son olarak kadın mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından kitle 'Jin, Jiyan, Azadi' sloganları atarak 'Tarihten Günümüze Kürt Kadını' adlı resim sergisini ve belediyeye ait kadın iki atölyede kurs gören kadınların ürettiği ürünleri gezdi. Etkinlik, kadınların sergiden sonra sahilde bulunan bankları rengarenk boyaması ile son buldu.

ÇALDIRAN

Van’ın Çaldıran İlçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin KJA öncülüğünde kutlandı. DBP İlçe binasında yapılan Sinevizyon gösterisi ile başlayan etkinlikler basın açıklaması ile son buldu. KJA öncülüğünde yapılan kutlamaya DBP İlçe Eş Başkanı Şirvan Şahin, DTK Çaldıran Temsilcisi Ebru Atabay, Çaldıran Belediye Eş Başkanı Suna Atabay ve çok sayıda kadın katıldı. DBP İlçe binasında kadınlara sinevizyon gösterisi izletildi gösteriden sonra kutlamaya katılan kadınlara ikramlarda bulunuldu.

Sinevizyon ve ikramlardan sonra DBP İlçe binası önünde bir basın açıklaması yapıldı. Kadınlar sık sık “Jın Jiyan Azadi” “Beji Berxwedana Suré” sloganları attı. Daha sonra kadınlar adına açıklama yapan DBP Çaldıran İlçe Eş Başkanı Şirvan Şahin şunları söyledi: ”1857’de ABD’nin New York kentinde başlatılan bu mücadele günümüze kadar gelmiştir, Tarihte özellikle tüm kadınların özgürlüklerini esas alan ideolojik mücadele yürüten devrimci öncü kadınlar ortaya çıkmış tanrıça kültürünün hakim olduğu doğal toplumunun ahlaki değer yargılarını yaşadığı bu coğrafyada 8 Mart mirasına en güçlü sahip çıkan ve yaşatan Kürdistan Özgür Kadın hareketimiz olmuş ve her 8 Mart’ta yeni adımlar atılmıştır.

Tüm bu adımlar Önder Apo’nun kadın özgürlüğüne verdiği değer emek ve çabalarının birer sonucudur, ideolojisi ile Kürt Özgür Kadın hareketi evrensel boyutlara ulaşmıştır. Mücadelemizin bu düzeye ulaşması kuşkusuz bu mücadelede can veren “Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan” ve bugün adları Seve Demir, Pakize Nayir ve Fatma Uyar yürüttükleri mücadele ve kadın devrimine olan inanç iddia ve kararlılık gerçeğidir. Böylece 8 Mart sadece bir gün olmayıp her gün bir mücadele sürecine dönüşmüştür.

Kadın özgürlük mücadelesi Ülkede ve bölgede ciddi bir güven kaynağı olmuştur, dağların özgürlüğünü arayan kadınlar kahramanca savaşarak bu tabuları yıkmış ve Rojava’da Rojava devrimini adeta bir kadın devrimi haline getirerek tüm dünyaya göstermiştir. Bizde 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutluyor bu mücadelede yaşamını yitiren tüm kadın yoldaşlarımızı saygıyla anıyoruz” dedi.