GÖRÜNTÜLÜ

Wan'da 8 Mart: Kadınlar özgürleşmeden kimse özgürleşemez

Wan’daki 8 Mart mitinginde tecrit ve erkek-devlet şiddeti protesto edildi, "Kadınlar özgürleşmeden kimse özgürleşemez” mesajı verildi. Mitingde, seçimlerde Wan’ın tarihe damga vuracağı belirtildi.

8 MART

Wan’da Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi düzenlendi. Kadınlar, DEM Parti binasında bir araya gelerek, iki koldan miting alanına yürüyüş düzenledi. Ulusal kıyafetler giyen kadınlar, yürüyüş boyunca "Jin, jiyan, azadî”, “Bijî Serok Apo” ve “Bê Serok jiyan nabe" sloganları attı. Miting alanında, “Jin, jiyan, azadî”, “Kalanların, gidenlere borcudur özgürlük” ve “Hûn ê me qir bikin! Xwelî li sere we be" pankartları açıldı.
Miting alanındaki coşku her geçen dakika artarken, alandan sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe" sloganları yükseldi.

TECRİT PROTESTO EDİLDİ

Tertip Komitesi'nden Rojbin Bor, kadınları selamladı. DEM Parti Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, "Erkek ve devlet şiddetine karşı kadınlar mücadele ediyor. Bugün kadınlar, annelerimiz tecridin kırılması için büyük bir mücadele veriyorlar. Kürt kadın mücadelesi Sayın Öcalan fiziki özgürlüğüne kavuşuncaya ve Kürt sorunu çözülünceye kadar devam edecektir. Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesini istiyoruz" dedi. Neslihan Şedal, yaklaşan seçimlere işaret ederek, "Bizler, kayyımlara en iyi cevabı vereceğiz. ‘Bu kentler bizim ve siz gideceksiniz’ diyeceğiz" dedi.

 DEM Parti İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, "Sayın Öcalan üzerindeki tecrit derinleştirilerek bu halk nefessiz bırakılmak isteniyor. Haksız ve hukuksuz bir şekilde zindanlarda tutulan tüm kadınlara binlerce selam yolluyoruz. Haksızlığın, hukuksuzluğun en çok etkileneni biz kadınlarız. Her gün kadınlar sokakta katlediliyoruz. Katledenler cezasızlıkla ödüllendiriliyorlar. Özgür yaşamımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Biz özgür yaşamakta ısrarcıyız. Kadınlar özgürleşmeden kimse özgürleşemez” diye konuştu.

‘KADINLARIN GÜCÜ ONLARI GÖNDERECEK'

DEM Parti Wan Milletvekili Pervin Buldan ise "Biz kadınlar varlığımız için uzun yıllardır mücadele ettik. Elde ettiğimiz her şey için bedel verdik. Artık biz bedel vermeden kimliğimizle yaşamak istiyoruz. Öldürüldük, katledildik, hiçe sayıldık, emeğimiz yok sayıldı, her şeyimiz yok sayıldı. Ama gidecekler, kadınların gücü onları gönderecek. Önümüzde 31 Mart seçimi var. İrademizi sok sayanlara karşı 14’te 14 yaparak kayyumları Ankara’ya göndereceğiz. Eşbaşkanlarımız sizlere hizmet etmek için varlar. Bizler sadece makam ve mevki için değil, biz Wan’ın en yüksek oyunu alarak tarihe bir kez daha damgamızı vurmak istiyoruz. Direnen tüm kadınlara, ‘tecrit bir insanlık suçudur’ diyenlere selam olsun” dedi.

 'İKTİDAR KURDİSTAN'DA KADIN KIRIMI UYGULUYOR'

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ise şunları söyledi:

"Bizi kölelik sistemine mahkum etmek isteyen bir sistemle karşı karşıyayız. Biz kadınlar bunun karşısında özgürlük tarihi yazıyoruz. Kadınların Rojava’da ortaya çıkardığı sistem, kadınların özgürlük sistemine cesaret verdi ve tüm sistemleri altüst etti. Bize dayatılan bu sisteme karşı varız, vardık, var olacağız. Selam olsun bize öncülük eden kadın yoldaşlarımıza. Bu sistemin en çok korktuğu şey kadın hakikatidir. Kadınların hakikati ve mücadelesini hiçbir güç durduramadı ve durduramayacaktır. Toplumun özgürlüğü kadınların özgürlüğüne bağlıdır. Bu iktidarın Kurdistan’daki adı kadın kırımıdır" diye konuştu.

 'EN GÜÇLÜ CEVABI KADINLAR VERECEK'

Yerel seçim gündemine değinen Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Kadın ve Kürt düşmanı olarak konumlanan AKP-MHP iktidarına en güçlü cevabı biz kadınlar vereceğiz. Bunların iktidarında 7 bin kadın katledildi. Seçimlerde en çok tartışılan konu eşbaşkanlık sistemiydi. Kadınların nasıl siyaset yapacağının cevabını cezaevlerindeki kadınlar en iyi şekilde veriyor. Bu mücadeleyi devralan bizler, erkek siyasetine ve bizi yok sayan sisteme geçit vermeyeceğiz. Yerel seçimlerde hiçbir parti bizim kapsayıcılığımıza ve siyasetimize ulaşamadı" ifadelerini kullandı.

 'ÇÖZÜM ABDULLAH ÖCALAN'IN ELİNDE'

Çiğdem Kılıçgün Uçar, şöyle devam etti: "Komplodan sonuç alamayan bu iktidar şimdi tecrit uyguluyor. 1-15 Şubat’ta bir Özgürlük Yürüyüşü gerçekleştirdik. Kürt sorununun çözümü ve Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bitmesi ve özgürlüğünü sağlanmasını talep ettik. Biz var olduğumuz sürece bu talep dilimizde, yüreğimizde olmaya devam edecektir. Bugün 103 gündür cezaevlerinde açlık grevi, yine Adalet Nöbeti devam ediyor. Bu direniş tüm halkların ve inançların ve en çok da kadınların özgürlüğü içindir. Kürt sorununun demokratik çözümü mümkündür. Çözüm, bize çözüm sürecinde cennet gibi bir dönemi yaşatan Sayın Öcalan’ın elindedir."

Miting, sanatçılar Nuray Balık ve Feryal Öner'in sahne almasıyla sona erdi.