Yaşamının her anına büyük anlamlar kattı

20 yıllık mücadele yaşamı boyunca Kurdistan’ın neredeyse her alanında düşmana karşı büyük bir mücadele veren Baharîn, ülkesinin özgürlüğü için savaşarak yaşamının her anına büyük anlamlar kattı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesi temelinde kurulan PKK’ye katılan binlerce Kürt kadını topraklarını işgalcilerden kurtarmak ve Kürt halkını özgürleştirmek için yıllardır mücadele ediyor. Bu cesur kadınlardan biri de Baharîn Kendal’dır (Delal Elî).

1982 yılında, Kurdistan’ın direnişçi kentlerinden Kobanê’de dünyaya gelir. Kürt kültürünün ve direniş geleneğinin yoğun yaşandığı bir ortamda, onlarca evladını PKK saflarına katan Qeremox köyünde yurtsever bir ailede büyür. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Rojava’ya geçmesinin ardından binlerce Rojavalı gibi Delal’in ailesi de PKK’ye hareketini daha yakından tanır ve benimser. Ailesinin ve çevresinin yurtsever olmasından kaynaklı Özgürlük Hareketini erken yaşta tanır, ait olduğu yerin PKK safları olduğunu kavrar. Özellikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999 yılında düşman tarafından esir alınmasından çok etkilenir. 2000 yılında gerilla saflarına katılır ve Baharîn Kendal ismini alır. İlk gerilla eğitimini Qendîl alanında alır.

BINXET'TEN SERXET'E KADAR MÜCADELE

PKK’yi ve yaşamını kısa zamanda tüm kalbiyle benimseyen gerilla Baharîn, bu yaşamın mimarı Kürt Halk Önderi Öcalan’a kopmaz bir bağla bağlanır. Gerilla yaşamının her alanında özverili ve fedakarca çalışma yürütür, Önderliğin ve şehitlerin yarattığı yaşama layık olmak ister. Bu yüzden kendini hep borçlu hisseder. 2003 yılında Bakur’a geçerek tasfiyeci eğilimlere karşı tavrını direnişten ve özgürlükten yana kullanır. Botan alanında bulunduğu süreçlerde Botan halkının yurtsever duruşundan ve gerillayı sahiplenişinden etkilenen Baharîn, 2005 yılında Botan alanından tekrar Medya Savunma Alanlarına döner. Baharîn, Rojhilat’tan Zagros'a, Botan'dan Behdînan'a, Rojava’dan Dersim'e kadar ülkenin farklı bölgelerinde savaşır.

Öncü bir YJA Star komutanı olan Baharîn Kendal, topluma öncülük eden her hareketin dikkat etmesi gereken en önemli noktanın eğitim olduğuna inanır ve bu temelde uzun bir eğitim süreci geçirir. Şehit Bêrîtan Akademisi’nde, Mahsum Korkmaz Akademisi’nde, Zeynep Kınacı Akademisi’nde ve Mazlum Doğan Akademisi’nde eğitim görür. Eğitimin ardından bir kez daha yönünü sıcak savaş alanına veren Baharîn, Türk devletine ve desteklediği DAİŞ çetelerine karşı Kurdistan’ın birçok alanında mücadele verir.

DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırmasının ardından doğduğu topraklara döner ve Kürt halkına karşı soykırım saldırıları geliştiren çetelere karşı tarihi direnişte yer alır. Kobanê’nin özgürleşmesinin ardından tekrar Kurdistan dağlarına döner. Düşman saldırılarının en yoğun yaşandığı bir dönemde Zap alanına geçer ve Zap Eyalet Yönetiminde yer alır. Düşmanın saldırılarına karşı etkili bir savaş yürütüp yaşanan şehadetleri intikam gerekçesi yapar.

20 YILLIK HAKİKAT SAVAŞÇISI

20 yıllık mücadele yaşamı boyunca ülkesinin neredeyse her alanında düşmana karşı büyük bir mücadele veren gerilla Baharîn, düşmana ağır darbelerin vurulduğu birçok eylemin de koordinesini yapar. Son olarak Wan sahasına geçer ve orada yetkin bir YJA Star komutanı olarak yeni dönemin kendisine yüklediği görevleri eksiksiz yerine getirmek ister. Ülkesinin özgürlüğü için savaşarak yaşamının her anına büyük anlamlar katan gerilla Baharîn, 24 Eylül 2020 yılında yoldaşları Şiyar Sason (Hamit Tiryaki), Faîq Efrîn (Şervan Mamo), Sîdar Canfeda (Reşit Oruk) ve Şiyar Kobanê (Esxer Qordoymîlan) ile şehitler kervanına katılır. Öncü komutan Baharîn Kendal, yüzlerce kahraman Kürt kadını gibi özgür Kurdistan hakikati yolunda canını feda etti. Ardında Kürt özgürlük mücadelesine pek çok kazanım ve değerli bir miras bıraktı.