YENİLENDİ

Yekitiya Star'ın 6. Kongresi başladı

Yekitiya Star a Rojava Kurdistanê (Rojava Kürdistan Tanrıçalar Birliği) 6. Kongresi Kürt, Arap, Asuri Suryani, Êzîdî, Ermeni ve enternasyonalist kadınların katılımıyla başladı.

Kadınların Rojava Kürdistan’daki çatı örgütü Yekitiya Star'ın "Özgür kadın ile demokratik Suriye'ye doğru" sloganıyla yapılan 6. Kongresi başladı. Rimelan’da gerçekleştirilen kongreye güvenlik sebebiyle gelemeyen Kuzey Kürdistan ve Afrinli, KDP’nin engellemesi nedeniyle katılım sağlayamayan Güney Kürdistanlı delegeler dışında 251 delege ve misafirlerle birlikte 600 kadın katılıyor.   Aram Tigran Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye Kürt, Arap, Ermeni, Suryani, Asuri kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı.

'KOBANÊ DÖNÜM NOKTASIYDI; KUZEY DE DEVRİM SÜRECİNDE'

Kürdistan ve dünya devrim şehitleri için gerçekleştirilen 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongrede ilk olarak divan seçimi gerçekleşti. Ardından açılış konuşması yapıldı. Konuşmada şunlar belirtildi: “Kürt sorunu çok tarihi bir sorun olduğu için Kürt sorununun çözümü bölgesel bir çözüm olarak gelişiyor. Yine her dört parça Kürdistan’ın çözümü birlikte gelişiyor. Kürdistan’ın en küçük parçası olan Rojava bir devrim merkezi haline geldi. Bugün de Cizre, Nusaybin, İdil, Gever, Sur vb. büyük bir direniş var. Bugün Kuzey Kürdistan da devrim sürecini yaşıyor. Nasıl Rojava Kürdistan’da devrimin öncülüğünü kadınlar yaptıysa Kuzey Kürdistan’da da kadınlar yapıyor ve yapacak. Bu doğrultuda Kobanê direnişi bir dönüm noktasıydı. Bugün her yerde Kobanê ruhuyla direniş gelişiyor. Bu bilinçle Arin Mirkan ve Rojava şehitleri olmak üzere tüm Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyorum."

Rojava’da Kürdistan’da büyük direnişle birlikte demokratik uluslaşma çalışmalarının da bütün bileşenleriyle renkli bir biçimde sürdüğünü belirterek, 6. Yekitiya Star Kongresinin bir kuruluş kongresi olarak ele alınması gerektiğini kaydetti.

Açılış konuşması şöyle son buldu: "Bugün Kürtler ve Kürt kadınları sadece bir direniş ve savunma gücü değil, siyaset sahibi ve çözüm gücüdür. Bunu tüm dünya biliyor. Bundan dolayı da egemen sistemler gittikçe daralıyor ve önce kadınlara saldırıyor. Fakat bizler Önder Apo’yu özgür Kürdistan’da karşılamak için çalışmalarımızı, örgütlülüğümüzü, mücadelemizi daha da geliştireceğiz. Zaferin sahibi olacağız."
Açılış konuşmasının ardından kongre siyasal süreç, örgütsel durum, sözleşme, karar ve seçim gündem maddeleri çerçevesinde devam ediyor.
 

...