Yekîtiya Star ‘Kongreya Star’ olarak örgütlenme kararı aldı

Rojava’nın Rimelan kentinde yapılan Yekitiya Star 6’ıncı sona 2 günlük yoğun tartışma ve değerlendirmelerle sona erdi.

Rojava’nın Rimelan kentinde yapılan Yekitiya Star 6’ıncı sona 2 günlük yoğun tartışma ve değerlendirmelerle sona erdi.

Kuzey Kürdistan direnişçilerine ve kadın şehitlere atfedilen Kongre’de Yekitiya-Star yerine Kongreya-Star olarak örgütlenme kararı alındı.

Kongreya-Star’ın 32 kişilik yürütmesi seçilerek, önümüzdeki dönemin planlanması yapıldı.

25 Şubat günü Rojava’nın Rimelan kentinde başlayan 6. Yekitiya Star Kongresi, iki gün devam etti. “Özgür kadınla remokratik Suriye’ye doğru” sloganıyla gerçekleştirilen kongrede Rojava ve Suriye’nin birçok alanından gelen Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Êzidî, Ermeni halklarından, çeşitli parti ve kadın örgütlerinden yine Rojava Enternasyonalist Merkezi’nden gelen toplam 251 delege ve 249 misafir hazır bulundu. Yekitiya-Star’ın örgütlenme modelinin, isminin ve sembolünün değiştirildiği kongre, tüm delegelerin ortak kararıyla Bakurê Kurdistan direnişçileri ve kadın şehitlere atfedildi.

‘SİSTEMİMİZ DEMOKRATİK FEDERAL SURİYE’YE RUH VERECEK’

Kongrenin gerçekleştirilme amacının Rojava’daki kadın sisteminin yeninden yapılandırılması olduğu dile getirilen bildirgede, kongrenin gündem maddeleri çerçevesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğü ve örgütlülüğü noktasındaki perspektifleri ve 2 yıllık faaliyet raporunun okunmasıyla başladığı ifade edildi. Sonuç bildirgesinde, kadınların, Yekitiya Star öncülüğündeki siyasi, toplumsal, ekonomik, askeri alandaki çalışmalarla önemli kazanımlara ulaştığı kaydedildi.

Kuzey Kürdistan’daki direnişe dikkat çekilen bildirgede, kadının öncü rolüne atıfta bulunuldu. Bildirgede, ‘’Rojava devrimin geliştirilmesinde de öncü rol oynayan kadın, demokratik, federal Suriye’nin geliştirilmesinde de stratejik role sahiptir. Bunun için de, bu topraklarda yaşayan halklar ve kadınlar dışında herhangi bir çözüm gelişemez. Rojava’daki demokratik özerklik modelimiz, demokratik Suriye federasyonuna ruh verecektir ve başarabileceğinin garantisidir. Bütün haklarının ve kadınların haklarının savunulması, Demokratik Federal Suriye anayasasının geliştirilmesine bağlıdır” denildi.

YEKÎTIYA-STAR’DAN KONGREYA-STAR’A

Kongrenin sonuç bildirgesinde, iki yıllık çalışmaların değerlendirilmesine de yer verildi. Bildirgede, Kongrenin yeni toplumsal sözleşmeyi ve yeniden yapılanmayı onayladığı belirtilerek şöyle denildi:

‘’Kongremiz Yekitiya-Star’ın kongre şeklinde örgütlenmesi kararına ulaştı. Örgütlülüğümüzün ismi ve sembolü değiştirildi. Kongreye Star ilan edildi. Kongreya-Star kadının hem konfederal örgütü ve hem de sistemidir. Kongre-Star demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü toplum paradigmasına dayanır ve demokratik ulus ilkelerini esas alır. Özgür Rojava ve Demokratik Suriye’yi hedefler. Bu yeni sistem kendini siyasi, ekolojik, ekonomik, toplumsal, kültürel, öz savunma, diplomasi, toplumsal adalet ve eğitim olmak üzere 9 boyutta örgütler. Kongremiz, yeni sistemini eşitlik ve toplumsal adalet temelinde kurar. Bütün egemenlik biçimleri ve erkek egemen zihniyet ve her çeşit şiddete karşı yürütülen özgür yaşam mücadelesinin öncülüğünü yapar. Kendini her alanda komün, meclis, akademi, vakıf, kurum, parti vb. şeklinde örgütler. Kongreya-Star sadece bir örgüt değil konfederal bir sistemdir. Kongreya-Star’ın sözleşme ve ilklerini kabul eden birey, örgüt ve kadın partileri üye olabilirler.”

ALINAN KARARLAR

Kongre’de alınan birçok önemli karardan bazılar şöyle:

1-Kürt Halk Önderi özgürlüğünü sağlamayı tüm çalışmalarının merkezine koyması ve Kürt Halk Önderinin felsefesi doğrultusunda demokratik toplumun kurulması,

2- Rojava Kürdistan kadınları, Kuzey Kürdistan direnişini destekler ve bunun için eylemlerini geliştirir.

3- Özgür Rojava ve Demokratik Federal Suriye’nin inşasında kadınlar öncülük yapar.

4- Kadının örgütlü olduğu bütün alanlarda, yerelden, komünlerden başlayarak, mahalle, meclis ve en üst karar organlarına kadar öz savunma birimlerini oluşturur.

5- Kadının toplumsal ekonomisini geliştirir. (Kooperatif, proje, ekonomik birlik vb.)

6- Hem kadın sisteminin ve hem de demokratik sistemin eğitim politikalarını belirlemek üzere çalışma boyutlarına göre eğitim ve Akademilerinin geliştirilmesi, komün, meclis ve kadın kurumlarında yürütülen eğitimlerin süreklileştirilerek, toplumsal sorunlara çözüm gücü olabilecek örgütlülük ve yeterliliğe ulaştırılması.

Kongrede, 32 kişilik yürütme, bir sözcü ve iki yardımcısı seçildi.