YJŞ: Öz savunma tüm kadınlar için zorunluluktur

Şengal Kadın Birlikleri, KJK’nin Êzidî ve Afgan kadınlarla dayanışma kampanyasına desteğini ilan ederek, direnişi ve örgütlülüğü büyüteceklerini açıkladı. YJŞ, “Öz savunmanın geliştirilmesi tüm kadınları için bir zorunluluktur” dedi.

KJK Koordinasyonu, Şengal’e yönelik soykırım saldırılarının yıldönümü olan 3 Ağustos ile Afganistan’da Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinin yıldönümü olan 15 Ağustos arasında “Hegemon Erkek Saldırılarına Karşı Afgan ve Şengal Kadınlarının Yanındayız” şiarı kampanya yürütme kararı almıştı.

Kampanya şimdiye kadar çok sayıda örgüt ve kurum desteklerini açıkladılar.

Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) de KJK’nin başlattığı kampanyaya ilişkin açıklamada bulundu.

YJŞ’nin açıklaması şöyle:

“Şengal kadınları ve özellikle bu toprakların savunulması görevini almış olan YJŞ olarak KJK’nin başlatmış olduğu kampanyaya desteklerimizi bildiriyoruz. 3 Ağustos’ta biz Êzidi kadınlarına yönelik alçakça saldırılar gerçekleştirildi. Bu saldırılarda bir toplum, bir inanç, bir kadın soykırımı gerçekleştirilmek istendi. 2 yıl önce yine aynı tarihlerde Afgan toplumuna yönelik, özellikle Afgan kadınlara yönelik katletme, işkence, taciz ve tecavüz saldırılar başlatıldı. Bu saldırılar günümüzde de devam etmektedir. Tesadüf odur ki her iki saldırı da aynı ‘radikal dindarlar’ tarafından gerçekleştirildi. Şengal’de katillerin adı DAİŞ, Afganistan’da ise Taliban’dı.

Birçok kesim Amerika’nın Afganistan’dan çekilmesiyle beraber Afgan kadınlarının özgürlüklerinin ellerinden gittiğini düşünüyor. Ancak Amerika’nın Afgan kadınlara özgürlük gibi bir vaadi olsaydı bugün Afgan kadınlar bu durumda olmayacaklardı. Amerika, başından bu yana kendi çıkarları için bu topraklara gelmişti ve çıkarları tükenince de çekilip gitti. Çözüm, Amerika’nın bir kez daha geri dönmesinde veya başka devletlerin Afganistan’a müdahalesinde değildir. Çözüm, kadınların ve toplumun örgütlenmesinden geçer. Örneğin, biz Êzidi kadınlar Önder Apo’nın yoldaşları, HPG ve YJA-Star gerillalarının sayesinde uyandık. Bizler onlardan edindiğimiz tecrübelerle kendimizi örgütledik ve savunmamızı geliştirdik.

Nasıl ki egemen devletlerin tümü birbirini destekliyorsa, birçok suçlarını ortak gerçekleştiriyor ve gizli planlar geliştiriyorlarsa bizler de buna karşı başta kadınlar olmak üzere tüm toplumların birbirlerini desteklemesi gerekiyor.

Bizler iyi bilmeliyiz ki bugün herhangi bir kesime yönelik gerçekleştirilen saldırı, yarın bizleri de hedef alacaktır. Erkek hegemonyasına direnmek, en kutsal gerçekliktir.

Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinden bu yana Afgan kadınları bir direniş içerisindedir. Ancak bu, yetersizdir. Direnişin daha da büyütülmesi, özsavunmanın geliştirilmesi tüm kadınları için bir zorunluluktur.

KJK’nin başlatmış olduğu kampanya bizler için oldukça anlamlıdır. YJŞ Berîvanların, Arînlerin, Şîlan Goyî, Raperîn Amed ve diğer tüm şehitlerin ortaya çıkardığı çizgiyi kendisine esas alır ve bu mirasla direnişini büyütmektedir. Êzidi kadınları olarak mücadelemizi sonuna kadar büyüteceğimizi ve örgütlülüğümüzü güçlendireceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.”