YPJ: Afgan kadınların yanındayız

YPJ Genel Komutanlığı, "Afgan kadınları öz gücü ve örgütlenerek özgürlük gücü olabilirler” dedi, dayanışma mesajı verdi.

YPJ Genel Komutanlığı, Taliban’ın Afgan kadınları üzerindeki tehdidine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

YPJ'nin açıklaması şöyle:

“Global siyasetin kadınların ve halkların mücadele iradesini kırmak aynı zamanda Afganistan’daki çıkarları için Taliban’a destek verdi. Kapitalist güçlerin iş birliği sonucunda Afganistan Taliban’a teslim edildi. Afganistan’daki son süreç halkın özellikle kadınların hiçbir zaman dış güçlere ve hegemon güçlere güvenmemesi gerektiğini ortaya koydu. Ahlaki, politik, adil ve güvenli bir toplumun inşası ve savunması sadece toplumun gücüyle mümkündür.

'DAHA FAZLA ÖRGÜTLENMELİLER'

Emperyalist güçler nasıl ki işgalci Türk devleti ve çetelerinin öncülüğünde Rojava ve Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına saldırıp kadınları kaçırıp, yaşlıları ve çocukları katlettiyse bugün aynı durumu Afganistan’da kadınlara ve halklara dönük aynı uygulamaları gerçekleştiriyor. YPJ olarak Afganistan’daki saldırıları büyük bir üzüntüyle takip ettik, kadınların ve halkların acısını derinden hissettik. Aynı zamanda şu anda derinden hissettiğimiz acı Afganistanlı kadınların iradesinin insanlık dışı bir şekilde egemen güçlere teslim edilmesidir. Taliban’ın uygulamaları Afgan kadınları ve toplumu için hukuksuz ve antidemokratiktir. Taliban, işgaliyle kadınları ve toplumu iktidarına göre yeniden dizayn etmeye çalışıyor. Bu yaklaşım özgür insan iradesine aykırıdır.
Fakat bütün dönemlerde özgürlüğün çözümünün öz gücümüzde, örgütlenmekte ve özgürlük mücadelesini büyütmekte olduğunu unutmayalım. YPJ olarak DAİŞ ve Türk devleti çetelerine karşı nasıl örgütlü kadın gücümüzle direndiysek, Afgan kadınları da öz gücü ve örgütlenerek özgürlük gücü olabilirler. Afgan kadınları hukuki, ekonomik ve ülkenin yönetilmesi haklarında ısrarcı olmalı. Bu toprakların asıl sahipleri kadınlardır. Afgan kadınları bu yeni dönemde özgür iradeleriyle her zamankinden daha fazla örgütlenmeli ve etkili gücünü ortaya çıkarmalıdır.

YPJ olarak Afgan kadınlarının yanında olduğumuzu belirtiyor, Afgan kadınlarının ne olursa olsun özgür iradeyle örgütlenmeleri ve egemen güçlere karşı mücadele etmeleri gerektiğini belirtiyoruz. Umudun zaferden daha değerli olduğu unutulmamalıdır. Özgür yarınların inşa edilmesini umut ediyoruz. Kadınlar güçlerini birleştirirse hiçbir iktidar örgütlü kadının gücü karşısında duramaz ve insanlık dışı uygulamalarda bulunamaz. Son olarak dünyadaki bütün demokrasi yanlısı kadınlara içinden geçtiğimiz bu insani süreçte Afgan kadınlarının yanında olması çağrısı yapıyoruz. Afgan kadınlarının durumunu yakından takip ediyor, aynı zamanda sonuna kadar yanlarına olduğumuz belirtiyor ve başarılar diliyoruz.”