Yûsif: Rojava savunmasında Yektiya Star büyük bir rol oynuyor

Yekitiya Star’ın 6’ıncı kongresi konuşan Cizîr Kantonu Eşbaşkanı Hediya Yûsif, Rojava’da kadın haklarının savunulmasında Yekitiya Star Örgütü’nün büyük bir rol oynadığını dile getirdi.

Yekitiya Star’ın 6’ıncı kongresi konuşmalarla devam ediyor. Kongrede bir konuşma yapan Cizîr Kantonu Eşbaşkanı Hediya Yûsif, Rojava’da kadın haklarının savunulmasında Yekitiya Star Örgütü’nün büyük bir rol oynadığını dile getirdi.

Yekitiya Star’ın 6’ıncı kongresi Girkê Legê’de sürüyor. Kongreyi başta Kürdistan kadınları olmak üzere özelde Rojavalı kadınlara kutlayan Yûsif, “YPJ başta olmak üzere Demokratik Suriye Güçlerini selamlıyorum.  Şedade’nin özgürleştirilmesi tüm bölge halklarına kutlu olsun diyorum” dedi.

5 bin yıldır kadınların zulüm ve kölelikten kurtulmayı beklediğini dile getiren Yûsif şöyle konuştu: “Biz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın belirtiği kadın kurtuluş ideolojisinin çizgisini takip ediyoruz. Toplumun her kesiminden kadınların Öcalan’ın ideolojisini tanıyarak kimliklerini koruyabilirler.

Yekitiya Star Örgütünü ilan ettiğimizde günlük olarak Baas rejiminin saldırılarına maruz kalıyorduk. Bugün Rojava’da kadın devrimi çatısı altında kadınlar yüzlerce direnişçinin yolunu takip ederek örgütlü güçlerini katladılar. Kadınlar devrime öncülük ederek toplumsallığı güçlendirdiler.

Demokratik özerk yönetim içerisinde kadınların varlığı çok önemli. Kadını koruyan kanunlar çıkardılar, eş başkanlık sistemini tüm kurumlarda hayata geçirdiler.”

Cizire Kantonu Eşbaşkanı Hediye Yusuf konuşmasının sonunda kadınların eliyle yaratılan insanlığın yine kadın eliyle korunacağını vurguladı.

Girê Spî Rûspi Meclisi adına konuşan Cemîla Xidir da “Kölelik zincirlerini kıran Kürt kadınlarını kutluyorum. Sessizlik bendini aşan kadınları hakları için mücadele ediyor. Öcalan’ın fikirleri sayesinde kurtuluşa doğru adım atan kadınlar, zulüm ve kölelik bağlarından kurtulmak üzeredir” dedi.

Êzidî kadınlar adında konuşan Buhar Yûsif ise, Kürt kadınlarının büyük bir mücadele yürüttüğüne dikkat çekerek özgür günleri karşılamaya doğru yürüdüklerini belirtti. Yusif, Êzîdî kadınların DAIŞ çeteleri tarafından uygulanan vahşetle yüz yüze kaldıklarını fakat bunca saldırıya rağmen kendilerini Ezidi Kurucu Meclisi ve YJŞ çatısı altında örgütlediklerini kaydetti.

Ermeni kadınlar adına Lusya Matosyan da “Kongreyi tüm kadınlara özellikle Kürt kadınlarına kutluyorum. İrade ve ısrarlı duruşlarından taviz vermeyen Kürt kadınları maruz kaldıkları terör saldırılarını büyük bir dirayetle göğüslediler. Kürt kadınları siyasi, örgütsel, toplumsal ve askeri alanlarda kutsal bir emekle kendilerini var ettiler” dedi.

Süryani Kadınlar Birlik Partisi Kadın Örgütü adına konuşan Şamîram Şamûn ise, özerklik yönetimi çatısı altında bir araya gelen  her kesimden kadınların tarih yazdıklarını söyledi.

Özerklik yönetimi kadın koordinasyonu adına Ekonomi Konseyi başkanı Remziya Mihemed, Kobanê  Yekîtiya Star Örgütü adına Bêrîvan Hesen,TEV-DEM  adına  Edalet Umer ve YPJ adına  Nesrîn Ebdullah konuştu. Kongre kutlama mesajları ile sürüyor.