GÖRÜNTÜLÜ

Zürih'te savaşa karşı yerelden evrensele ortak mücadele mesajı

Savaşı yaptıkları uçak maketini yakarak protesto eden kadınlar, ataerkil siyasete karşı yerelde evrensele ortak mücadele yürütmenin stratejik önemini vurguladı.

8 MART

Dün İsviçre'nin birçok merkezinde düzenledikleri gece yürüyüşleriyle 8 Mart'ı karşılayan kadınlar bugün de Zürih kentinde bir araya gelerek kapitalist sistemin kadın emeğini sömürüsünü protesto etti. Aralarında İsviçre Kürt Kadınlar Birliği'nin (YJK-S) de içinde olduğu 35 İsviçreli ve göçmen kadın örgütü kurumunun yer aldığı 8 Mart Komitesi'nin çağrısıyla kadınlar Paradeplatz’ta bir araya geldi. 

Polisin yoğun önlem aldığı Paradeplatz’da ilk konuşma YJK-S adına yapıldı. 8 Mart’ı “Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimine yürüyoruz” hamlesi temelinde karşıladıklarını belirten temsilci, “Kürt Kadın Hareketi olarak 8 Mart 2024'ü, 21. yüzyılın kadınların özgürlük yüzyılı olacağı inancıyla karşılıyoruz” dedi.

Kadın özgürlük mücadelesinde şehit düşen devrimci öncülerden Sara, Rojbîn, Ronahî, Evîn ve Bîşeng şahsında tüm şehitleri sevgiyle andığını belirten temsilci, şöyle devam etti:

“21. yüzyıl şüphesiz kadınların özgürlük çağıdır. Rosa Luxemburg'dan Sakine Cansız'a, Mirabel Kardeşler’den Hevrîn Xelef'e kadar dünyanın dört bir yanındaki kadınlar özgür ve onurlu bir yaşamın yolunu açtı. Kürt kadınlarının Rojava ve Kurdistan dağlarındaki mücadelesi bu yorulmak bilmez direnişin canlı örneğiydi. Bugün bu mücadele, kadın cinayeti ve soykırım siyasetine karşı en büyük umudu ve gerçeği temsil ediyor ve bu umudu uyandırmak, dünyadaki tüm kadın hareketlerinin ortak hedefi haline geldi. Ataerkil kapitalist modernitenin bu yüzyılın başından itibaren küresel ve bölgesel düzeyde geliştirdiği politikalar en çok biz kadınları etkiliyor. Ataerkil iktidarların hegemonyalarını sürdürmek için yürüttükleri savaşların kayıtlarına baktığınızda bile savaşta savunmasız kalan, öldürülen, tecavüze uğrayan, savaş ganimeti olarak el konulan ve memleketinden göçe zorlanan kadınların sayısı artıyor. Bu nedenle bu kaostan en çok çıkmak isteyen, en çok mücadele eden de biz kadınlarız. Dünya çapında kadınları en çok etkileyen ataerkil politikalara karşı birlikte mücadele etmemiz çok önemli. Kadınları siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel özgürlükleri için örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz.”

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de işaret eden YKJ-S temsilcisi, “Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesi bizim için stratejik öneme sahiptir. Önder APO’nun özgürlüğü kadınların özgürlüğü demektir. Seçtiğimiz yolun başarılı olacağının garantisidir. Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz. Kadınların mücadelesini bir gün değil her gün sürdürmenin zamanı gelmiştir” dedi.

Eylemde farklı kadın organizasyonları adına da açıklamalar yapıldı. Kurdistan, Filistin, Ukrayna merkezli savaşları protesto eden kadınlar, kapitalist devletlerin bu yıkımların sorumlusu olduğunun altını çizdi. Kadınların Rojava’da, Filistin’de direndiği ifade edildiği sırada meydandan “Bijî berxwedana gerîla” sloganı yükseldi. İsviçre'de kadın emeklilik yaşının yükseltilmesinin durdurulmasının yanı sıra eşit işe eşit ücret talebi de açıklamalarda yer buldu.

Konuşmalar ardından sayıları binleri bulan kitle, yürüyüşe geçti. Tüm dünyayı etkisi altına alan “Jin Jiyan Azadî” sloganı yürüyüş boyunca Zürih sokaklarında yankılandı. Yürüyüş esnasında kapitalist sistemin savaşına destek çıkan şirketlerin binalarına boyalar fırlatan kadınlara karşı polis, kentin birçok merkezini ablukaya alarak girişleri kapattı.

İŞGAL SALDIRILARINI PROTESTO AMACIYLA MAKET UÇAK YAKILDI

Yürüyüş Helvetiaplatz’da sona erdi. Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarını protesto etmek için alana getirilen F-16 uçak maketi ateşe verilirken de kadınlar, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana Rojava” sloganı attı. Eylem kitlesel halaya durulması ardından sona erdi.

CENEVRE

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK-Ge) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle kutlama yapıldı. Kentte dün Feminist Gece Yürüyüşü düzenlenmişti.

İşgalci Türk devletinin 28 Temmuz 2023'trki saldırılarında şehit düşen Komalên Jinên Ciwan Koordinasyon Üyesi Bîşeng Brûsk ve Komalên Jinên Ciwan Yürütme Üyesi Sara Hogir şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Sema Yüce Kadın Komünü adına Müzeyyen Orhan bir konuşma yaptı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün büyük bir mücadele, direniş ve bedeller sonucu elde edildiğini ifade eden Müzeyyen Orhan, “Kürt kadınlar Rêber Apo’nun fikir ve felsefesi sayesinde kadın mücadelesinin öncü gücü oldu. Kadınların nasıl büyük kazanımlar elde ettiğini görüyoruz. Kadınlar gün geçtikçe daha da güçlenecektir" dedi.

“Amacımız Önderliğin fiziki özgürlüğünü sağlamak ve Kurdistan’ı işgalcilerden kurtarmaktır” diyen Müzeyyen Orhan, özellikle genç kadınların iktidarların ve kapitalist sistemin oyununa gelmemesi, özel savaş politikalarından etkilenmemesi gerektiğini kaydetti. Müzeyyen Orhan, “Gençler Rêber Apo’nun felsefesiyle bilinçlenerek topluma öncülük etmelidir. Hepimiz biliyoruz ki kadın özgürleşmediği sürece toplum da özgürleşemez” diye konuştu.

Müzeyyen Orhan’ın konuşması sonrası Kültür Komisyonu tarafından hazırlanan skeç sahnelendi. Etkinlikte şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi ve halay çekildi.