GÖRÜNTÜLÜ

3. Kürt Kültür Festivali’nde ilk gün

Kültürel soykırım ve asimilasyona karşı Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 3.Kürt Kültür Festivali’nin ilk günü düzenlenen çeşitli etkinliklerle sona erdi. İlginin yüksek olduğu festival 1 Haziran’da düzenlenecek konserle sona erecek.

3. KÜRT KÜLTÜR FESTİVALİ

Fransız Kürt Demokratik Konseyi (CDK-F) ve Association et Kulturel de Kurdistan ( Komeleya Çand û Hunere ya Kurdistan) (ACK) öncülüğünde 25 Mayıs-1 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenlenen Paris Kürt Kültür Festivali’nin ilk günü sona erdi.

Festival Ahmet Kaya Kültür Merkezi önünden geleneksel festival yürüyüşü ile başladı. Yürüyüş öncesi Paris 10.Bölge Belediye Başkanı Alexandra Cordebard bir konuşma yaptı. Cordebard, Kürt halkının Paris ve Fransa’nın vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirtti. Kürt kültür ve sanatının insanlığın kültürel çeşitliliğinin en önemli değerlerinden birisi olduğunu ifade eden Alexandra Cordebard, “Bizler Kürt halkının dostları olarak bu değerli kültür ve halkın yanında yer almaktan onur duyuyoruz” dedi.

Kürt kıyafetlerinin giyildiği ve renkli görüntülerin ortaya çıktığı yürüyüş boyunca davul, zurna, erbane ve kilamlar eşliğinde govendler çekildi. Paris’te yaşayanların ilgiyle izlediği festival yürüyüşü boyunca ise CDK-F’nin Kürt halkının tarihi ve kültürünü ele aldığı broşürleri ile kitle çalışması yürütüldü.

Festival Yürüyüşü Paris 3.Bölge Belediyesi’nin kültür etkinlik salonu Carreau du Temple önünde sona erdi.

Salonda gerçekleşen etkinlik öncesi ise CDK-F Eşbaşkanı Şahin Polat bir konuşma yaptı. Polat konuşmasında kültürel asimilasyona karşı kültürel etkinliklerin önemine vurgu yaptı. Şahin Polat, “Bir halkın tanımı onun dili ve kültürü üzerinden yapılır. Diasporada gençlerimizin kaybolmaması, Kürtlerin birbiriyle olan bağının kopmaması için kültür, sanat ve mücadele etrafında buluşulması önemlidir” dedi.

Konuşmanın sonrasında ise Carreau du Temple Salonu’nda Rojda Shikho’nun yönetmenliğini ve yapımcılığını yaptığı, dört parça Kürdistan’dan göç etmek zorunda kalan Kürtleri anlattığı “Yêk” belgeseli gösterildi.

Sonrasında ise çeşitli vurmalı çalgılarla perküsyon performansı yapıldı. Performans sonrası Kürt sanatı Helim Ömeri ve TEV-ÇAND sanatçıları sahne aldı. Katılımın yüksek olduğu festivalin son etkinliği ise Govenda Rojbîn ekibinin  govend gösterisi oldu.  

Danielle Mitterrand Vakfı, Paris Belediyesi, Paris 10.Bölge Belediyesi, Mant Le Jolie Belediyesi ve Montreuil Belediyesi işbirliğinde gerçekleşen Kürt Kültür Festivali, 1 Haziran’da sona erecek.