GÖRÜNTÜLÜ

3. Kürt Kültür Festivali’nde Rojhilat kültürü konuşuldu

3. Kürt Kültür Festivali’nin ikinci günü Dr. Tabibeh Rezaei, Rojhilatê Kurdistan’ın geleneksel kültürü ile ilgili sunum yaparken Kirmanşah’ın Kürt kültür ve sanatındaki önemini ele aldı. Ayrıca “Deq ve kofi atölyeleri” açıldı.

3. KÜRT KÜLTÜR FESTİVALİ

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 3. Kürt Kültür Festivali’nin ikinci günü Ahmet Kaya Kültür Merkezi’nde verilen kahvaltıyla başladı.

Asimilasyona, kültürel soykırıma karşı diasporadaki Kürtleri bir araya getirmeyi, Kürt halkı ile Fransa’da yaşayan halklar arasında köprü kurmayı; Kürt kültürünü uluslararası arenada görünür kılmayı amaçlayan festivalde kahvaltı sonrası ise Kirmanşah Kürtlerinin sosyo kültürel yapısının ele alındığı bir panel düzenlendi.

Kirmanşah Kürtlerinden Dr. Tabibeh Rezaei'nin konuşmacı olarak katıldığı panelde, Rojhilatê Kurdistan’ın geleneksel kültürü ile ilgili sunum yapıldı.

Doktora çalışmasını Kirmanşah’ın Sosyal Dokusu ve Sanatçıların Göçü Sonrası Kentin Sosyal Yapısı Üzerindeki Tahribatı üzerine yapan Tabibeh Rezaei, Kirmanşah’ın Kürt kültür ve sanatındaki önemini ele aldı.

Kirmanşah müzik mirası hakkında bilgilendirmede bulunan Tabibeh Rezaei, Kirmanşah Radyosu’nun 1960-70’li yıllardan bu yana Kürt kültürünün İran’da gelişmesi ve tanıtılmasında önemli bir rol oynadığını ifade etti.

“İranlılar tarafından çok iyi bilinen ve büyük beğeni toplayan, önemli başyapıtları Kürt müziğine kazandıran Hesen Zîrek  gibi sanatçılara borçluyuz” diyen Tabibeh Rezaei, bu sanatçıların ölümsüz eserler ürettiğini sözlerine ekledi.

Tabibeh Rezaei devamla “O yıllarda Kirmanşah radyosunda Kürtçe kült şarkılar çalıyordu. Bu müzisyenler İran'ın Kürt bölgesinde en az üç kuşaktır oluşan kolektif müzik hafızasının yaratılmasına katkıda bulundular” diye konuştu.

Öte yandan Ahmet Kaya Kültür Merkezi’nde Kürtçe Hint-Avrupa Dil Grubu içerisindeki yeri ve Kürtçenin lehçeleri arasındaki bağlamları ele alan bir sergi açıldı.

Panelin ardından ise Bonne Nouvelle Bulvarı’nda “Deq ve kofi atölyeleri” açıldı. Festivale gelenlerin yoğun ilgi gösterdiği atölyelerde Kürt kültürünün önemli geleneksel dövmelerinin anlam ve önemi hakkında bilgilendirmelerde de bulunuldu. Kurulan sahnede ise TEV-ÇAND sanatçıları Kürtçe eserler seslendirdi.

Festivalin 2. günü govendlerle sona erdi.