GÖRÜNTÜLÜ

İsviçre’de ‘Özgür Tutsak’ resim sergisi sanatseverlerle buluştu

İsviçre’de faaliyet gösteren Verein Tigris-Euphrat derneği tarafından organize edilen "Özgür Tutsak" adlı resim sergisi, Türk devletinin cezaevlerindeki üç tutsak sanatçının eserlerini sanatseverlerle buluşturdu.

St. Gallen Kantonunda bulunan Offene Kirche Salonu'nda açılışı gerçekleştirilen sergi, 27 Mayıs’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. 

Sergide, Türkiye’nin çeşitli cezaevlerinde bulunan siyasi tutsaklar Aynur Epli, Ferhan Mordeniz ve Mehmet Boğatekin tarafından üretilen resimler, yağlı boya tablolar, karikatürler, şiirler ve yazılar yer alıyor. Ayrıca, sergi kapsamında cezaevindeki tutsaklarla mektup arkadaşı olmak isteyenler için bir kura çekimi düzenleniyor.

Cezaevlerinde kısıtlı imkanlarla üretilen bu eserler, tutsak ailelerinin çabalarıyla sanatseverlerle buluşuyor. Sergiyi gezen çok sayıda ziyaretçi, Ferhan Mordeniz tarafından gönderilen ve sergi açılışında okunan mektubu dinledi. 

Mordeniz mektubunda, "Resmin kendi diliyle söylemek istediğini ressam sözcüklerle ne kadar anlatabilir bilmiyorum. Gördüğünüz resimlerin tümü tutsaklık koşullarında oluşmuştur. Uzun yıllardır diğer çalışmalarla oluş ve varoluş halimi çizgilerle anlamlandırmaya çalışıyorum. Ayrıca bitip tükenmeyen disiplin ve hücre cezaları atölyeye çıkışımı engellediği için bütünlüklü bir çalışma yürütemedim. Kuşkusuz tüm imkansızlıklara rağmen gördüğünüz her resimde bir tını duyumsayabiliyorsanız, ezgimiz kendisini oluşturmuş demektir. Ve verilen emek amacına ulaşmıştır" ifadelerine yer verdi.

Tutsak Ferhan Mordeniz’in kardeşi Berçem Mordeniz, serginin Aynur Epli, Mehmet Boğatekin ve Ferhan Mordeniz şahsında tüm siyasi tutsakların özgürlüğünü temsil etmesi amacıyla organize edildiğini belirterek, "Amacımız onların sesi olmak. Tutsakların görüş ve iletişim eylemini desteklediğimizi belirtmek istiyorum. Sergiyle tecrit ve işkenceye hayır demek istiyoruz" dedi.

Sergide ayrıca kısa bir müzik dinletisi de gerçekleştirildi.