Ürdün’de iki bin yıllık köy UNESCO Dünya Mirası listesinde
Ürdün’de “Kara Vaha” olarak bilinen Umm el-Cimal köyü, UNESCO listesine giren yedinci tarihi alan oldu. Bazı yapıların tarihi Milattan Sonra (MS)birinci yüzyıla kadar uzanıyor.
Ürdün’de “Kara Vaha” olarak bilinen Umm el-Cimal köyü, UNESCO listesine giren yedinci tarihi alan oldu. Bazı yapıların tarihi Milattan Sonra (MS)birinci yüzyıla kadar uzanıyor.
Ürdün'ün kuzeyindeki düzlüklerin üzerinde yer alan antik Umm el-Cimal köyü yaklaşık 2.000 yıllık bir tarihe ev sahipliği yapıyor.
Ürdünlü yetkililerin Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, Roma döneminde önemli bir tarım ve ticaret merkezi olan köy, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alındı.
Komitesi 46. oturumu için Yeni Delhi'de toplanan Unesco, Umm el-Cimal'de keşfedilen en eski yapıların “bölgenin Nebati krallığının bir parçası olduğu” MS birinci yüzyıla kadar uzandığını vurguladı.
UNESCO, “bölgede keşfedilen ve birkaç yüzyılı kapsayan Yunanca, Nebatice, Safaitçe, Latince ve Arapça yazıtların, bölgenin tarihi hakkında fikir verdiğini ve bölge sakinlerinin dini inançlarındaki değişiklikleri vurguladığını” belirtti.
Suriye sınırı yakınlarında, başkent Amman'ın 86 kilometre kuzeyinde yer alan köy, volkanik kayaların varlığı nedeniyle “kara vaha” olarak biliniyor.
Ürdün Turizm ve Eski Eserler Bakanı Makram al-Qaisi Pazar günü düzenlediği basın toplantısında Umm el-Cimal'in UNESCO listesine dahil edilmesinin ülke için “büyük bir başarı” olduğunu ve burayı “cazip bir turizm merkezi” haline getirmeyi umduklarını söyledi.
Umm el-Cimal (Develerin Anası) adı, bu hayvanların köyden geçen ticaret kervanlarında kullanılmasından geliyor. Köy ilk olarak MS birinci yüzyılda Nebatiler tarafından iskân edilmiş, daha sonra Romalılar tarafından işgal edilmiş ve bu dönemde önemli bir tarım ve ticaret merkezi haline gelmiş.
Umm el-Cimal, Nebatilerin antik başkenti Petra'dan sonra Ürdün'de Unesco listesine giren yedinci tarihi alan oldu. Turizm Ürdün'ün gayrisafi yurtiçi hasılasının %12-14'ünü oluşturuyor ve ülkenin on milyonluk nüfusu için hayati bir sektör. Turizm Bakanı'na göre Ürdün 2023 yılında altı milyondan fazla turisti ağırladı.
Ancak sektör 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde devam eden savaştan zarar görüyor. El Kaysi'ye göre krallık yılbaşından bu yana turizm gelirlerinde %4.9, turist sayısında ise %7.9'luk bir düşüş yaşadı. Bu turistlerin çoğu Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'dan geliyor.