Amed'deki kültür-sanat kurumları: Haksızlığa sessiz kalmayın

Amed’deki kültür-sanat dernekleri ve akademiler, Colemêrg Belediyesi’ne kayyum atanmasına tepki göstererek haksızlığa ve adaletsizliğe karşı sessiz kalınmaması çağrısında bulundu.

İRADE GASPINA TEPKİ

Amed Şehir Tiyatrosu, Ortadoğu Sinema Akademisi, Ma Music Akademisi, Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) ve Dicle Kültür ve Sanat Derneği, kayyum atamasına ilişkin ortak bir açıklama yaptı. Dicle Kültür ve Sanat Derneği önünde yapılan açıklamada,  Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Ömer Şahin, sanatçıların toplumsal adalet, özgürlük ve insan haklarını savunma sorumluluğuna dikkat çekerek, Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınması ve kayyum atanmasını büyük bir haksızlık olarak nitelendirdi.

Şahin, seçilmiş bir belediye eş başkanının yerine kayyum atanmasının antidemokratik bir uygulama olduğunu ve halk iradesine saygısızlık anlamına geldiğini belirterek, "Sanat özgür irade ve bağımsız toplumun en büyük savunucusudur. İktidar bu yolla demokratik sürece zarar veriyor. Hakkari Valiliği'nin gösteri ve yürüyüşleri yasaklaması, halkın demokratik tepkisini göstermesini engellemeye çalışıyor. Sanatın temelinde özgürlüğü ifade etmek var ve bu sadece sanatçılar için değil, bütün toplum için gereklidir. Yasaklamalarla insan hakları ayaklar altına alınıyor ve halkın seçilmiş temsilcilerinin uzaklaştırılması toplumsal barışı tehlikeye düşürüyor" dedi.

Sanatçıların ve sanat kurumlarının toplumsal barışı savunma sorumluluğunun olduğunu vurgulayan Şahin, “Colemêrg’deki bu durum toplumun barış ve demokrasi talebini tehlikeye sokuyor. Emek ve irademize sahip çıkacağız. Amed'deki demokratik güçlere ve direnen halka çağrımızdır; haksızlığa ve adaletsizliğe karşı sessiz kalmayın” diyerek çağrıda bulundu.