Amûdê sinemasının yeniden inşası için kampanya başlatıldı

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Amûdê kentinin tek sineması olan Şehrazad Sineması, burada film izlerken katledilen yüzlerce Kürt çocuğunun anısını yaşatmak için çok amaçlı kültür merkezi olarak yeniden inşa edilecek.

AMUDE SİNEMASI

Şehrazad Sineması'nın yeniden inşa edilmesi için kapitalist sömürü politikalarına karşı İtalya'da çalışmalar yürüten Associazione Ya Basta Bologna, UIKI Onlus, ETS için Un Ponte ve Arci hanno işbirliğiyle bir kampanya başlatıldı.

Rojava Sinema Komünü ile birlikte başlatılan kampanya sonucunda Amûdê'deki Şehrazad Sineması, çok amaçlı bir kültür sanat merkezi ve sinema salonu olarak yeniden hizmete açılacak. Sinemanın yeniden inşa edilmesi için aynı zamanda internet üzerinden de produizonidalbasso.com adresi üzerinden bağış kampanyası başlatıldı.

FİLM İZLERKEN KATLEDİLEN 282 ÇOCUĞUN ANILARI YAŞATILACAK

Toplanacak bağışlarla onarılacak sinema salonunda 13 Kasım 1960 tarihinde BAAS rejimi yanlıları tarafından sinemada yangın çıkarılarak katledilen 282 Kürt çocuğunun anıları yaşatılmak isteniyor.

Kampanyanın sürdürücüleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Amûdê sinemasının yeniden inşası, kentte ve genel olarak Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşayan halkların ve kültürlerin kolektif hafızasının inşasına katkıda bulunmak, aynı zamanda 13 Kasım 1960'ta hayatı kesintiye uğrayan birçok çocuğun anısını canlı tutmak anlamına geliyor."

Amûdê'deki Şehrazad Sineması yangını, Kürt toplumunun hafızasında derin yara açmış katliamlardan biri. 13 Kasım 1960 tarihinde Amûdêli yüzlerce Kürt öğrenci BAAS rejimi tarafından "Gece Yarısı Hayaleti" filmini izlemeleri için Şehrazad Sineması'na götürüldü. Filmin gösterimi sırasında sinema salonunda yangın çıktı. BAAS rejimi taraftarlarınca kasıtlı olarak çıkarıldığından şüphelinin yangın sonucu sinema salonunda bulunan ve yaşları 8 ile 14 arasında değişen 282 Kürt çocuk yanarak can verdi. 64 yıl önce Rojava'da yaşanan Şehrazad Sineması Katliamı da, Kürt halkı tarafından yaşadığı diğer katliamlar gibi hiçbir zaman unutulmadı.

Bağış kampanyasına bu adresten destek olabilirsiniz.

https://www.produzionidalbasso.com/project/nuovo-cinema-amude-ricostruire-un-idea-meravigliosa/

Organizatör kurumun web sayfası

https://www.produzionidalbasso.com