Asimilasyona karşı Kürtçeye emek verilmeli

Kürt yazar Nezîr Ocek, asimilasyona karşı Kürt dili ve edebiyatının gelişmesine daha fazla katkıda bulunulması gerektiğini söyledi.

Kürtçe çalışmalarıyla bilinen yazar Nezîr Ocek, “Kürt halkı diline sahip çıkmalı; evde, sokakta, her yerde Kürtçe konuşulmalıdır” dedi.

Kürt dili ve edebiyatı alanında çalışan; yayınlanan Waneyên Rêzimana Kurmancî, Edebiyata Kurdî, Dîn û Mîtolojî ve Destana Rustemê Zal’ın yanı sıra Kürtçe edebiyat çevirilerine de imza atan Ocek, Kürtçe için çabasını Kurdî Der gibi kurumsal çalışmalarla da destekledi.

“Ömrüm yettiği sürece Kürt dili için çalışmaya devam edeceğim” diyen Ocek, şunları söyledi: “Belediyelerimiz döneminde Kürt dili için çok şeyler yapıldı. Ayrıca kurumlarımızda Kürtçe eğitimler veriliyor, Kürt dilinin geleceği için çalışmalar yapılıyordu. Daha sonra devlet Kürt kurumlarına el koydu, belediyelerine kayyumlar atandı. Bu kurumlarımızın yerine kendi kurumlarını açtı; dini kullanmaya başladı. Özellikle Kürt çocuklarını asimilasyona uğratmak için uğraşıyor.”

Arap, Türk ve Farsların, Kürt dili ve kültürünü asimile etmeye çalıştığını kaydeden Ocek, bu asimilasyona karşı Kürt aydın, yazar ve sanatçıların, Kürt dili ve edebiyatının gelişmesine daha fazla katkıda bulunması, emek vermesi gerektiğini söyledi.

Ocek, şöyle konuştu: “Kürt halkı da diline sahip çıkmalı; evde, sokakta, her yerde Kürtçe konuşulmalıdır. Bizim dilimizin ve kültürümüzün geleceği olan çocukların da artık yavaş yavaş başka dil ve kültür içinde büyüdüklerini görüyoruz. Çocuklarımızı kendi dillerinden hikayeler, öyküler ve ninnilerle büyütmeliyiz. Çocuklarımıza sahip çıkmalıyız. Her Kürt, kendi evini okula dönüştürmeli; Kürtçe konuşup Kürt kültürüyle yaşamalıdır.”