Birinci Orta Anadolu Kürtleri Festivali Kopenhag'da gerçekleştirildi
Birinci Orta Anadolu Kürtleri Festivali, pazar günü Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da açık alanda gerçekleştirildi.
Birinci Orta Anadolu Kürtleri Festivali, pazar günü Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da açık alanda gerçekleştirildi.
Saat 11:00'de başlayan festival, 21:00'e kadar sürdü. Festivalde, Orta Anadolu Kürtlerinin kültürlerini sergileyen çadırlar ve müzik sahnesi kuruldu. Müzik sahnesinde Orta Anadolulu Kürt sanatçılar Vedat Yıldırım, Ergin Xelikan, Figen Fener, Genco Reşwan, Rizgar, Gürsel Dayan, Ozan Miço ve Cihan Kılıç sahne aldı.
FESTİVAL GELENEKSELLEŞECEK
Festivalin açılış konuşmasını PKAN eş başkanı Ali Fuat yaptı. Fuat, katılımcılara hoş geldiniz diyerek, “PKAN olarak 2015 yılından beri resmi olarak örgütlenmeye çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki örgütlenme olmadan varlığımızı sürdürmemiz mümkün değil. Asimilasyon tehlikesini bertaraf etmek için örgütlenmemizi büyütmek ve varlığımızı bir statüye kavuşturmak zorundayız” dedi.
Birinci Orta Anadolu Kürtleri Festivali’nin herkese hayırlı olmasını dileyen Fuat, festivalin gelecekte başka ülkelerde tekrarlanarak gelenekselleşeceğini dile getirdi.
YEMEK ÇADIRI
Yemek çadırında, Orta Anadolu Kürtlerinin günlük olarak tükettikleri yufka ekmek, 'qatmer' ve 'klor'lar pişirilerek katılımcılara ikram edildi. Ayrıca, uzun süre bozulmadan saklanabilen 'qelî' (kavurma) de pişirilerek sunuldu.
GELENEKSEL MOTİFLER
Sergi çadırında, Orta Anadolu Kürtlerinin başlıca ev döşeme araçları olan halı ve yastıklar, günlük yaşamda kullanılan heybe ve çuvallar ile bu eşyaların üretiminde kullanılan araçlar sergilendi.
YAZARLAR
Başka bir çadırda ise PKAN’ın yayınladığı kitaplar satışa sunuldu. Orta Anadolulu şair Kadir Çelik şiir kitaplarını, tarihçi Şoreş Reşi Orta Anadolu üzerine yazdığı kitapları, şair ve araştırmacı Erdal Çolak da şiir ve araştırma kitaplarını imzalayarak okuyucularla söyleşti.
SEMİNER VE SUNUMLAR
Seminer çadırında, Orta Anadolu Kürtlerinin var olma konusundaki en büyük tehdit olan ‘asimilasyon’, Avrupa'daki sorunlar, çok dillilik ve ana dilde eğitim konuları tartışıldı. Pedagog Sultan Dağ’ın sunumunda, dinleyicilerin çoğu “evde çocuklarımızla sadece Kürtçe konuşuyoruz” veya “Kürtçe ve Danca konuşuyoruz” cevabını verirken, “dilimizin geleceği için kaygı duyuyoruz ve dilimizi gelecekte de konuşmak için yeni tedbirlerin alınması gerekiyor” fikrini dile getirdi. Sultan Dağ, çocukların bulundukları ülkenin dilini ve başka dilleri öğrenmelerinin, ana dilin öğrenilmesini kolaylaştıracağını belirtti. Ahmet Demir de Avrupa’da çocukların sorunları üzerine yaptığı sunumda, “sorunların çözümünde ailenin daha fazla rol alması gerektiğini” vurguladı.
SİYASETÇİLER
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Enhedslisten partisinden aday olan ve Kürt dostu olarak bilinen Nikolaj Villumsen de festivale katıldı ve bir konuşma yaptı. Villumsen, Kürtlere yönelik politikaların farkında olduğunu belirterek, “Bunun son örneği de Kobani davasında Selahattin Demirtaş ve diğer politikacılara verilen cezalardır” dedi.
DEM Parti Avrupa temsilcisi Faik Yağızay da konuşmasında, Orta Anadolu Kürtlerinin yüzyıllardır kimliklerinden ve dillerinden vazgeçmediklerini belirterek, “1995 yılından beri tanıdığım ve beraber çalıştığım Murat Bozlak ve cesaretin simgesi olan Kürt kadını Leyla Güven’i burada anmak isterim. Orta Anadolu Kürtleri Kürt Özgürlük Hareketi'ne her aşamada katkıda bulundular ve onlarca şehit verdiler” dedi ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Enhedslisten’e destek çağrısında bulundu.
SANAT VE EĞLENCE
Festival Orta Anadolulu sanatçıların konseri büyük bir coşkuyla devam etti. Festivalin son saatlerinde bütün sanatçılar sahneye çıkarak coşkulu halay parçalarıyla izleyicileri coşturdu ve festival alanı halaylarla doldu.