Bu yıl Mîhrîcan'a kadınlar öncülük ediyor

35. Mîhrîcana Govendên Kurdistan kadın govendgerlerin öncülüğünde gerçekleşiyor. Sahneye çıkan 18 govend grubunun 8'i tümüyle kadın üyelerden oluşurken, diğer gruplarda da sayısal olarak kadın govendgerler çoğunluktaydı.

MÎHRÎCAN DEVAM EDİYOR

35. Mîhrîcana Govendên Kurdistan 18 Mayıs Cumartesi sabahı Almanya'nın Esslingen kentinde geleneksel Mîhrîcan Yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşten sonra bütün govendgerler, Mamoste ve govendseverler Mîhrîcan yarışmalarının yapılacağı Neckar Forum'a geçti.

Neckar Forum'un çok büyük ve ferah bir salonu var. 1200 kişi oturarak sahneyi seyredebiliyor. Saat 14:00'da bütün sandalyeler doldu ve Mîhrîcan yarışmaları şehitler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Cumartesi günü 18 grup tek tek sahneye çıkarak Kürt halk danslarını sergilediler. Sahne alan gruplar şunlardı:

Koma Laliş, Govenda Şehîd Sîpan Amara, Govenda Aşê Îwe, Koma Hebûn, Koma Kaniya Spî, Govenda Nêrgîzên Çiya, Govenda Baran, Koma Şehîd Zulkuf, Koma Agirê Welat, Govenda Gelawej, Govenda Romanî, Govenda Baran II, Koma Azadî, Koma Şiyar Jin, Govenda Mezopotamya, Koma Dilçem, Govenda Esteriya, Koma Jiyan.

Koma Laliş, Koma Jiyan, Govenda Esteriya, Koma Şiyar Jin, Koma Azadî, Govenda Gelawej, Koma Hebûn ve Govenda Aşê Îwe'nin tüm üyeleri kadınlardan oluşması herkesin dikkatini çekti. Diğer grupların üyelerinin çoğu da kadındı. Örneğin Koma Şehîd Sîpan Amara'nın 13 üyesi vardı ve bunlardan 10'u kadındı.

Mîhrîcan Tertip Komitesi üyesi Mustafa Şahîn bu konu hakkında şu ilginç bilgiyi paylaştı: "Geçmişte kadınlar utanıyordu ve gruplara katılmıyorlardı. Aileler de öyle düşünüyordu. Şimdi ise erkekler utanıyor ve gruplara katılmıyorlar."

Mîhrîcan'ı izleyen yazar Firaz Baran da konu hakkında şöyle konuştu: "Bu durum Kürdistan kadınının mücadelesini ispatlamaktadır. Son yıllarda Kürdistan toplumu içinde kahramanlık, savaş ve siyaset alanında; ayrıca sivil kurumlarda ve kitlesel eylemlerde ulusal mücadelenin öncülüğünü Kürdistan kadını yapmaktadır. Bugün de gördük ki Kürt kadını kültür ve sanatta da öncülük yapıyor. Bu şehitlerin emeğinin de bir kanıtıdır. Kürt kadını ölümsüz kahramanlar Sakine Cansız ve Arîn Mîrkanların izinde yürüyor ve ülkemizin değerlerini koruyor."

Almanya'nın Saarbrücken kentinden katılan Govenda Mezopotamya, bu kültürü canlı tutmakta iddialı. Cumartesi sabahı sahne alan Gimgim yöresinden Memyanê, Yawşirme, Zipkiro, Sivikî, Giranî, Serdesta û Yar Kuşte isimleri oyunları sergileyen grubun Mamostesi Gulê Êlihî, oğlu Dîwan ile birlikte Mîhrîcan'a katıldı. Mamoste Gulé şunları ifade etti:

"Ben 1997'de govende başladım. Govend Kampı'na katıldım ve dört yıl eğitim aldım. Bunun sonucunda Gimgim, Amed, Wan, Riha, Colemêrg, Bedlîs, Agirî ve Koçgîrî yörelerini öğrendim. Sonra evlendim ve oğlum Dîwan doğdu. Şimdi 16 yaşında ve bizim grubumuzun bir üyesi. Oğlumla beraber Mîhrîcan'a katıldığım için çok mutluyum. Ailelerin ve çocukların kültüre sahip çıkması çok önemlidir. Bir insan kendi kültürü içinde yaşamazsa köksüzleşiyor ve kendi kültürünü kaybediyor. Anne ve babalarımız bize öğretti, şimdi sıra bizde."