Dengbêj Baso’nun ailesinden TRT Kurdi’ye tepki

Kürt Sanatçı Dilovan, TRT Kurdi’nin kendilerinden izin almadan babası Reşîdê Baso ile ilgili yaptıkları programda Kürt-Êzidî halkının tarihine hakaret ettiklerini belirterek tepki gösterdi.

Kürt dili ve kültürünü asimile etmek amacıyla AKP-MHP faşist iktidarı tarafından kurulan TRT Kurdi adlı televizyon; Kürt halkına, kültürüne ve diline hizmet eden sanatçılar ve dengbêjlerle ilgili yalan-yanlış bilgilerle program yapıyor. Devletin asimilasyon silahı olan TRT Kurdi bu haftada yayınlanan bir programda Dengbêj Reşîdê Baso’yu konu aldı. Dengbêj Reşîdê Baso’nun kendilerinden izin almadan program yapan TRD Kurdi’ye tepki gösterdi.

Agirî'de yaşayan Reşîdê Baso’nun ailesi, 1914 yılında Türk devletinin soykırımından kaçarak Ermenistan’a yerleşir. Bu soykırım saldırıları sırasında Reşîdê Baso’nun ailesinin birçok ferdi katledilir. Reşîdê Baso, 1927 yılında Ermenistan’ın Talin kasabasına bağlı Keleşbeg köyünde dünyaya gelir. Peyayo, Mêvan, Qurban, Felekê gibi 40’tan fazla kilamı Erivan Radyosu’nda kaydedilmiş. 1964-1966 yılları arası Erîvan Radyosu’nda kilamlarını seslendiren Reşîdê Baso, 2006 yılında yaşamını yitirdi.

Dengbêj Reşîdê Baso’nun oğlu sanatçı Dilovan, TRT Kurdi’nin babası hakkında program yapmasına tepki göstererek ANF’ye açıklamada bulundu: “Kurdistan’ın onurlu halkı!. Bildiğiniz gibi ailemiz tarih boyunca Kürt kültür ve sanatının hizmetinde olmuştur, olmaya da devam edecektir. Kürt halkının onurlu davası için her zaman mücadele ettik etmeye devam edeceğiz. Bundan birkaç gün önce, Türk devletinin bir televizyon kanalı olan TRT Kurdi, babamı konu alan bir program yaptı. Raşîdê Baso’nun oğlu olarak TRT Kurdi’yi kınıyorum. TRT Kurdi gibi bir televizyonda babam Dengbêj Reşîdê Baso hakkında bu tür programların yapılmasını kabul etmiyoruz.”