Devrim kendi sanatçılarını yetiştiriyor

Sinema ve tiyatro çalışmalarına zemin yaratma hedefiyle Dêrik’te açılan sanat atölyesi, TEV-ÇAND bünyesinde nitelikli oyuncular, senaristler ve görüntü yönetmenleri yaratmak istiyor.

Rojava’da demokratik konfederal sistem inşası ve ülkeyi savunma çalışmaları başat yürüyor. Ülke bir yandan büyük fedakarlıklarla savunulurken diğer yandan kültür ve sanat alanında yeniden inşa çabası sürüyor. Devrimle birlikte açılan akademi, okul vb. kurumlaşmalarla gençler eğitiliyor, devrim kendi sanatçılarını yetiştiriyor.

Sanat çalışmalarında Dêrik şehri özel bir yere sahip. Son zamanlarda kültür ve sanat çalışmaları özellikle de sinema ve film çalışmalarına ev sahipliği yapan Dêrik, halkı ve gençleri ile görsel çalışmalara oldukça ilgili. Son olarak Sevînaz Evdikê’nin ‘Berbû’ filmine kucak açan Dêrîk şehri, Rojava Film Komünü’nün dizi filmlerine mekan oldu.

Bir yanda tüm görkemiyle Cûdî dağı, önünde Dîcle nehri, gölleri ve buğday tarlalarıyla, diğer yanda kiliseleri, camileri ve sıcak insanları ve doğasıyla doğal bir plato Dêrik.

Rojava’nın Dêrik şehrinde önemli bir mekan Dicle Kültür ve Sanat Merkezi. Devrim öncesinde Koma Cûdî müzik grubu, Koma Ava Mezin tiyatro grubuyla devrime büyük katkılar sunan kültür sanat emekçileri, devrim sonrasında da birçok çalışmaya imza atıyor.

Son olarak kültür merkezinde bir sanat atölyesi başladı. Sinema ve tiyatro çalışmalarına zemin yaratma hedefiyle açılan atölye, TEV-ÇAND kültür ve sanat çalışmaları bünyesinde nitelikli oyuncular, senaristler ve görüntü yönetmenleri yaratmak istiyor.

Senaryo, kamera ve oyunculuk derslerinin verildiği atölye çalışmasına ilk günden yoğun bir ilgi var. Gençler dersleri merakla dinliyor ve hem öğreniyor hem sanat derslerini pratikleştiriyor. 

Rojava Film Komünü tarafından verilen dersler, Koma Ava Mezin tiyatro grubunun emeğiyle gerçekleşiyor.

Bir küçük not: Dêrîk halkının oynadığı Berbû filmi, 31 Ağustos 2022’de, Dicle Kültür Merkezi’nde galasını yapacak. Dêrîkliler beyaz perdede kendisini seyredecek.