Dil Platformu, Cegerxwîn'u doğduğu köyde andı
Kürt edebiyatının büyük ustalarından Cegerxwîn, Kürt Dil Platformu tarafından doğduğu köyde anıldı.
Kürt edebiyatının büyük ustalarından Cegerxwîn, Kürt Dil Platformu tarafından doğduğu köyde anıldı.
Kürt Dil Platformu Batman Temsilciliği, Kürt edebiyatının büyük ustalarından şair ve yazar Cegerxwîn’i ölüm yıl dönümünde andı. Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı, Cegerxwîn’in doğduğu yer olan Hesarê (Hisar) köyünde yapılan anmaya Halkların Demokratik Partisi(HDP) Batman Milletvekilli Feleknas Uca’nın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcisi katıldı. “Em te ji bîr nakin” pankartının açıldığı anmada açıklamayı Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (Arî Der) Eşbaşkanı Elif Kıvırcık yaptı.
'SADECE EZİLMİŞLİĞİ DEĞİL, MÜCADELEYİ DE DİLE GETİRDİ'
Cegerxwîn’in asıl adının Şehmus Hesen olduğunu hatırlatan Kıvırcık, “1903 yılında Mardin'in (şu an Batman'a bağlı) Gercüş ilçesine bağlı Hesarê beldesinde (Hisar) dünyaya geldi. Cegerxwîn’un doğduğu eve misafiriz. Siyasi çalışmaların yanı sıra dil çalışması yürüten Cegerxwîn 1928 yılında Hawar dergisinde Cegerxwîn adıyla yazı yazmaya başladı. 10 Divan, 2 hikaye kitabı, 3 cilt Kürdistan tarihi bize miras olarak bıraktı” dedi.
Cegerxwîn’un Kürt şiiri açısından önemine de değinen Kıvırcık, “Kürt şiirini göklerden alıp halkın arasına yerleştirdi. Klasik ile modern şiir arasında köprü kurdu. Şiir Cegerxwîn’in elinde silah oluyor. Şiirlerinde sadece Kürt halkının ezilmişliğini değil, düşman ile nasıl mücadele edileceğini de dile getiriyor. Şiirlerinde ezilmiş halklar ve işçi sınıfından bahsediyor” diye konuştu.
Cegerxwîn’in 81 yaşındayken yaşamını yitirdiğini bu süreye büyük bir mücadele sığdırdığını kaydeden Kıvırcık, “1984 yılında Stockholm'da yaşamını yitiren Cegerxwîn Kürt dilini yüksek bir mertebeye ulaştırdı. 37’nci yıl dönümünde şair, yurtsever, Kürdistan davasının işçisi Cegerxwîn’i saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.