Diyarbakır Surları'nın Unesco Dünya Mirasları Daimi Listesi'nde yer alması için, başlatılan seferberlik kapsamında tanıtım toplantısı yapıldı. 'Yerel Gündem-21 Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz, Diyarbakır'da turizmin gelişmesi için barışın gerektiðini belirterek, "Turistler, çatışmalı ortama gelmez" dedi.
Tarihi surların Unesco Dünya Mirasları Daimi Listesi'ne girmesi amacıyla, '2013 yılı Diyarbakır Surları yılı olsun' kampanyası başlatıldı. Kampanya tanıtımı için düzenlenen toplantıya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Devrim Türk, Diyarbakır Sanayici ve Ýşadamları Derneði (DÝSÝAD) Başkanı Burç Baysal, Yerel Gündem-21 Kent Konseyi Genel Sekreteri avukat Metin Kılavuz ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. DÝSÝAD Başkanı Burç Baysal, Diyarbakır'ın 30'u aşkın medeniyete ev sahipliði yaptıðını hatırlatarak, kentin 8 bin yıllık bir geçmişe sahip olduðunu söyledi. Kenti çepe çevre saran tarihi surların 5.5 kilometre ve 7 ila 8 metre uzunluðunda olduðunu ifade eden Baysal, şöyle dedi:
"2010 yılında Cumhurbaşkanlıðımızın himayelerine alınmış olduðu Diyarbakır Kalesi ve çevrelediði tarihi kentin korunarak yarınlara taşınabilmesi için, Alan Yönetim Planının hazırlanması ve Diyarbakır Kalesi'nin Unesco Dünya Mirasları Daimi Listesi'nde yeralması için çalışmaları başlatmış bulunmaktayız. Bu çalışmalarımız kapsamında 7-9 Aralık 2012 tarihlerinde Ankara'da bir fotoðraf sergisi açılacak. Diyarbakır surlarından barış ve kardeşlik türkülerini yükseltmek için başlatmış olduðumuz '2013 yılı Diyarbakır Surları yılı olsun' kampanyamıza bütün insanlık alemini davet ediyoruz. "
Baysal, Diyarbakır'da Mardin'den daha fazla tarihi zenginlik bulunduðunu buna karşılık, komşu kentte daha fazla turistik açıdan yatırım yapıldıðını savundu. Bayral, "Turistler çatışmalı ortama gelmez. 'Toplumsal barış' gerekiyor bunun için. Ayrıca Mardin lobisi çok güçlü. Bir diðer neden; Mardin'in tarihi mekanlarında çekilen diziler. Bu diziler olumlu etki yarattı. Diyarbakır'ın tarihden gelen ticari, siyasi ve ekonomik itibarı daðıtılmak isteniyor. Böyle bir yaklaşımı kabul etmiyoruz" diye konuştu.
Ýsrail'in Kudüs kentinde de çatışmalı ortamın olduðu halde her yıl milyonlarca turistin bu kenti ziyaret ettiðinin hatırlatılması üzerine Klavuz, "Hakikatten çok güzel bir tespit. Diyarbakır kent olarak Ýslam aleminin 5'nci kutsal kenti. Peygamber ve sahabeler kenti olarak biliniyor. Malzeme çok. Ancak, bu anlamda yeterince bu malzemeyi kullanamadık. Bugünden itibaren başlattıðımız kampanya ile kentteki tarihi eserleri yani malzemeleri tanıtmaya başlıyoruz. Umarım Diyarbakır hakettiði itibari kazanır" ifadelerini kullandı.