Düsseldorf Kürt Film Festivali ödülleri açıklanacak

Bu yıl birincisi düzenlenen Düsseldorf Kürt Film Festivali, akşam saatlerinde heyecanla beklenen ödül töreni ile sona erecek.

Festival, saat 18:00'da Berbû filminin gösterimi ile kapanışını yapacak ve ardından ödüller açıklanacak.  

SEKİZ ÖDÜL VERİLECEK

1. Düsseldorf Kürt Film Festivali'nde toplam sekiz ödül verilecek. Dört ödül "Yeni Proje Destek Ödülü" adıyla kısa filmlerin yönetmenlerine verilecek. Ödül sahiplerini jüri belirleyecek. Bu kategoride toplam 14 kısa film yarışıyor ve Kurdistan'ın her parçasından (Bakur, Başûr, Rojhilat ve Rojava) bir yönetmene ödül verilecek.

Uzun metrajlı filmler ve belgeseller için dört ödül ayrıldı ve isimleri şöyle belirlendi: İnsan Hakları Film Ödülü, Halil Dağ Direnen Sinema Ödülü, Jina Emînî Ödülü ve Yılmaz Güney Film Ödülü.

Bu ödüllerin sahiplerini Festival Tertip Komitesi belirliyor. Amacı “onurlandırmak” olarak ifade edilen ödül için temel kriterler emek, hak, mücadele ve kadın olarak belirlendi. 

Uzun metrajlı filmler ve belgeseller kategorisinde yarışacak olan bazı yönetmenler ile yapıtları şunlar: Mano Khelil (Cîran), Dersim Zerevan, Zayne Akyol (Rojek), Reger Azad Kaya (Gava Şitil Mezin Dibin), Sevinaz Evdike (Berbû), Özkan Küçük (Rojbaş), Alba Sotorra (life after ISIS), Hanna Polak (Angels of Sinjar), Derya Deniz (Hêza) Maria Binder (Eren), Devrim Tekinoglu (Ra), Reber Dosky (Daughters of the Sun), Nuray Şahin (Ez Edeletê Dixwazim), Şero Hinde (Evin di Rûyê Qirkirinê de), Ebrahim Saedi (The Taste of Water). Bu nedenle izleyiciler merakla ödül saatini bekliyor.

Sinemaseverler ödül sahiplerini de merak ederken, tüm yönetmenler ödüllerin kime verileceğinden çok, Kürt sineması için bu tür festivallerin önemine vurgu yapıyorlar. Ayrıca festivalin birbirini daha iyi tanıma, tecrübeleri paylaşma, ortak projelerde yer alma ve birbirine destek vermek için de büyük bir fırsat olduğunu dile getirdiler.

GÜN İÇİNDE GÖSTERİLECEK FİLMLER

1. Düsseldorf Kürt Film Festivali'nde bu pazar günü bütün filmler Metropol Saal sinemasında gösterilecek. Ödül töreni de burada yapılacak. Bugün gösterime girecek yapıtlar şunlar:

Gava Şitil Mezin Dibin: Saat 12:00

Firmeskên Ava Zê: Saat 13:45

Bihar: Saat 13:45

Letter Of Shengal: Saat 14:00

Jinwar ve Gotûbejin: Saat 15:45

Berbû: Saat 18:00