Exeter Festivali’nde direniş ‘govend’ ile anlatıldı

İngiltere’nin Exeter kentinde 25’inci Respect (Hoşgörü) Festivali’nde “govend” grubu olarak sahne alan Kürdistanlılar, “Bizim topraklarımızda govend bir direniştir” denildi.

İngiltere’nin Devon bölgesinde 25 yıldır ırkçılığa karşı bir arada yaşamayı öne çıkararak yapılan Exeter Respect Festivali, bu yıl ‘Hepimiz farklıyız, hepimiz eşitiz’ sloganı ile düzenlendi.

İki gün boyunca binlerce kişinin katıldığı festivalde, etnik grupların müzik, dans ve yöresel yemekleri tanıtıldı.

Kürt Toplum Merkezi’nin de davet edildiği festivalde, Kürt govendi (halay) ile ilgili bir atölye çalışması düzenlendi.  Atölye çalışması ile birlikte oluşturulan Govend Grubu, festivalin ana sahnesinde gösteri düzenlendi.

Kürtlerle birlikte yüzlerce kişi Kürtçe şarkılar eşliğinde govende durdu. Yoğun ilgi gören govende eşlik edenlerin performansı dikkat çekti.

GOVEND BİR DİRENİŞTİR

Govend ile ilgili bir konuşma yapan Dr. Mithat İshak, Kürdistan’ın bugünkü durumundan söz ederek devletler arasında dört parçaya ayrıldığını ifade etti.

Bugün sahneledikleri govendin Kürdistan coğrafyasında salt bir dans gösterisi olmadığını ifade eden İshak, “Kürdistan’da bugün Kürtlerin kimliği dili ve kültürü baskı ve yasaklamalar ile karşı karşıya. Biz burada rahatça govend çekebiliyoruz. Ancak Kürtler, bu baskı ve şiddete karşı govendi bir direniş formatı olarak oynuyor. Yasaklamalara baskılara karşı govend çekerek bunu protesto ediyoruz. Govend burada bir dans gösterisi olarak sunulsa da Kürdistan coğrafyasında, govendin anavatanında bu bir direniş sembolüdür” dedi.