‘Fractured Spine' sergisi Zürih'te açıldı
MigArt sanat inisiyatifinin düzenlediği, gazetecilik ve sanatta sansüre karşı direnişi görünür kılma temasını merkezine alan Fractured Spine sanat sergisi, 18 Kasım’a kadar açık olacak.
MigArt sanat inisiyatifinin düzenlediği, gazetecilik ve sanatta sansüre karşı direnişi görünür kılma temasını merkezine alan Fractured Spine sanat sergisi, 18 Kasım’a kadar açık olacak.
İsviçre'nin Zürih kentinde yaşayan göçmen sanatçıların girişimleriyle kurulan MigArt sanat inisiyatifi tarafından düzenlenen Fractured Spine (Kırık Omurga) sanat sergisi, gazetecilik ve sanatta sansüre karşı direnişi görünür kılma temasını merkezine alıyor.
Photobastei'de sanat merkezinde bugün başlayan sanat sergisi, 18 Kasım'a kadar devam edecek.
Türkiye’den gelen ve İsviçre'de yaşayan Kürdistanlı, İsviçreli, Türkiyeli ve uluslararası sanatçıların performanslarının yer aldığı sanat sergisi, bir apero ile başlatıldı.
Otokratik rejimlerde ifade özgürlüğünün ne anlam taşıdığı, yaratılan sergi ile ifade özgürlüğünün uygulanabilirliğinin irdelendiği Fractured Spine, Küratör Niştiman Erdede'nin 3 yıllık emeği sonucu ortaya çıktı. Sergi ilk günden oldukça yoğun bir ilgi ile karşılandı.
Sinema ve görsel sanatlar alanında çalışmalarını sürdüren Belit Sağ'ın video çalışmaları, Ressam Zehra Doğan’ın 'Bir avuç gökyüzü' isimli çalışması, sanat ve tasarım üzerine çalışma sürdüren Manuela Hitz'in 'Umut, özgürlük' başlıklı çizimleri, görsel aktivist ve sanatçı Gianluca Costantin’in grafik çizim çalışmaları, tarih ve hafızayı kimin belirlediğini sorgulayan eserleriyle tanınan Sally Schonfeldt'in 'kadın gazeteciliği ve sansür' çalışması, internet ortamında dijital çalışmalar yürüten çağdaş sanatçılar Mediengruppe Bitnik'e ait sanatsal yaratımların yanı sıra Ferhan Mordeniz, Ercan Richter, Hüsamettin Bahçe, Melih Sarıgöl, Oktay İnce, Yousif Salih'in eserleri de tüm zenginlikleriyle sergideki yerini aldı.
Fractured Spine sergisinin açılışında bir konuşma yapan Küratör Niştiman Erdede, Türkiye ve Kürdistan’da yaşananları sanatsal bir perspektifle göz önüne sererek, otokratik rejimlerde insan haklarını ihlal eden, gerçeklerle boğuşan sanatçıların sanatsal araç ve stratejilerinin izini sürmeye çalıştıklarını söyledi.
Erdede, Fractured Spine sergisinin yaratılması aşamasına ilişkin konuşarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de yaşanan insan hakları ihlalleri çerçevesinde bir Kürt olarak dil, kültür ve kimlik boyutuyla tüm katliam ve kıyımları tüm çıplaklığıyla, sanat ve estetiği de esas alarak görünür kılmaya çalışarak, karşı bir duruş sergilemek istedim. 3 yıl süren bir emek çalışması ardından serginin açılışını gerçekleştirebildik.”
Sergide eserleri yer alan sanatçılara ve serginin oluşumunda emeği geçenlere teşekkür eden Erdede'nin konuşması ardından sergi ziyaretçilere açıldı.
Fractured Spine sergisi, 18 Kasım'a kadar Sihlquai 125, 8005 Zürich adresinde bulunan Photobastei sanat merkezinde ziyaret edilebilecek.