GÖRÜNTÜLÜ

Frankfurt’ta kadınların sesi ve öyküsüyle dengbêjlik

Almanya'nın Frankfurt kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde kadınların bakış açısından bir Dengbêj etkinliği düzenlendi.

DENGBEJ

Etkinlik, Kevana Zêrin bünyesinde müzik çalışmalarını sürdüren Kürt dengbêjler Filiz Varto ve Tawê Efrini ile iki genç müzisyenin katılımıyla 19 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirildi. 

Implantieren '24 Sahne Sanatları Festivali kapsamında, “Amargi-Jineolojî ile özgür bir tiyatro yaratmak?” projesi çerçevesinde yapılan etkinlikte, kadınların trajik hikayelerini anlatan kilamlar seslendirildi. 

Müzisyenler, kadınların Dengbêj geleneğini zor koşullar altında nasıl koruduğunu vurguladı. 

Dengbêjler, Kürt tarihinin ve kimliğinin korunmasında önemli bir yer tutuyor. Şarkıları genellikle aşk, savaş ve Kürtlerin günlük yaşamına odaklanıyor. Tawê Efrini, Rojava'daki devrim öncesinde Suriye’de kadınların dengbejlik yapmasının yasak olduğunu belirtti.

Festivalin bu yılki teması, “Bilimsel eleştiri, sanatsal öğrenme süreçleri ve topluluk” olarak belirlendi. 

Aynı zamanda Frankfurt Demokratik Halk Meclisi kültür komisyonu sözcüsü olan Ceren Yıldırım'ın Amargi projesi, Kürt kadın özgürlük hareketinin fikirlerini sanat ve tiyatro ile buluşturuyor. Brüksel merkezli Jineolojî Centre Europe işbirliğiyle düzenlenen etkinlikler, paneller ve atölyeler, 28-29 Kasım tarihlerinde bir tiyatro gösterisiyle son bulacak.