GÖRÜNTÜLÜ

Freiburg’da Kurdistan Gençlik Festivali gerçekleşti

Bu yıl ikincisi düzenlenen Kurdistan Gençlik Festivali, Almanya’nın Freiburg kentinde "Çand Mertala Hebûna Me Ye (Kültür Varlığımızın Zırhıdır)" şiarıyla yüzlerce gencin katılımıyla gerçekleştirildi.

Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa ve İsviçre gibi ülkelerden gelen yüzlerce Kürt genci, Kurdistan Gençlik Festivali'nde buluştu. Festivalin başlangıcında sahneye doğru yürüyen gençler, "Bijî Serok APO" sloganları attı.

Festival, Şehîd Bişeng Brûsk, Sara Hogir Riha, Dijwar Tolhildan ve Tolhildan Qendil şahsında tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla devam etti. Saygı duruşunun ardından festival tertip komitesi açılış konuşmasını yaptı.

Komite, gençlerin özel savaş politikalarına karşı çıkmasının ancak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı yaşamlarının her anında yaşatmaları ile mümkün olacağını vurguladı. Konuşmada, "Siz değerli Kürdistan gençliği, özel savaş politikalarını boşa çıkaracağınızın teminatıyla bu mücadelede hep birlikte yürüyoruz. En başta Önder APO’nun İmralı zindanında dünyada eşi benzeri görülmemiş tecrit uygulamaları ile karşı karşıya kalmasını kınıyor ve tecride karşı siz gençleri topyekûn mücadele etmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açılış konuşmasının ardından Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) adına Sidar Berîtan ve Jinên Cîwan ên Têkoşer (TekoJIN) adına Arya Nurhak konuşma yaptı. Ortak açıklamada, "Bu yılın, gerilla direnişi öncülüğünde halkın dirilişini ve tüm dünyada sahiplenilmesini sağladığı" vurgulandı. Ayrıca, "Zap’taki direnişin, faşist düşmanın tekniğine karşı geliştirilen savaş yöntemlerinin Önder APO’yu doğruladığı" belirtildi.

Gençlik Festivali, 1990'lardan beri Avrupa’da her yıl kesintisiz olarak gerçekleştiriliyor. 1998 yılında Abdullah Öcalan, Hollanda’da düzenlenen Mazlum Doğan Spor ve Kültür Festivali'ne telefon bağlantısı ile katılarak gençlere yönelik bir konuşma yapmıştı. O günden bu yana festival, gençlerin mücadele gücünü artırma amacıyla düzenleniyor. Festivalde, PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan’ın genç kimliği ve ideolojik duruşu gençlere örnek olarak sunuluyor.

Sahne programı, Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eş Başkanı Engin Sever, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına Gülistan Ateş ve Şehit Aileleri adına Mesut Arvas’ın konuşmaları ile devam etti. Açıklamalarda, "Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm" hamlesi kapsamında gençliğin rolüne dikkat çekildi.

Konuşmaların ardından, TCŞ’nin yeni marşı ilk defa Ciwan Şoreş tarafından festivalde seslendirildi. ÇAR NEWA grubu, İBO QAMIŞLO, MERAL ALKAN, RÊBER SERHED ve BEYAN gibi sanatçılar devrimci şarkıları ile sahne aldı. Ayrıca, Saarbrücken kentindeki gençlerden oluşan folklor grubu ve gençlerin özel savaşa karşı üstlenmesi gereken rolü anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Festival alanında, boks, satranç, masa tenisi, badminton ve diğer Kürdistani oyunlar yer aldı. Sabah saat 11.00’da başlayan festival, akşam saat 18.00’da sona erdi.