Roboskide 34 Kürtün HPGli oldukları iddiasıyla Türk savaş uçaklarınca yoðun bir bombardıman sonucu katledildiði olayı konu alan Geçen Yıl Roboski'de / Last Year in Roboski, vicdani deðerler odaklı Vicdan Filmlerinin öne çıkan filmlerinden oldu. Hrant Dink Vakfının organize ettiði etkinlik kapsamında web sitesinde halka açık olarak sunulan oylama ve yorumlamada film, ilk 4 film arasında ikinci sırada yer alıyor.
Hrant Dink Vakfının, Hrant Dink'in "Saðduyunun, vicdanın sesi suskunluða mahkûm edildi, şimdi o vicdan çıkış yolu arıyor" sözünden hareketle organize ettiði Uluslararası Kısa Film Projesi, vicdana vizörden bakmak isteyenlere davette bulunuyor. 30 Martta startı verilen proje, 15 Eylül tarihinde son buluyor. Yani vicdan temalı konuların işleneceði ve en fazla 5 dakika olması istenen kısa film çekip de projeye başvurmak isteyenler için son tarih 15 Eylül.
2010 yılında bu yana düzenlenen proje bu yıl yine amatör-profesyonel kamerayla tanış olanları film çekmeye ve bu filmleri vicdanla buluşturmaya çaðırıyor. Kadrajına vicdanı yerleştirenler, vicdanın hayatla ve insanla olan muhakemesindeki yerini, nefret yerine sevginin önemini öne çıkaran yapıtlar, 15 Eylüle kadar www.vicdanfilmleri.org adresine filmlerini yüklemeleri gerekiyor. Ayrıca web sitesine film yükleyecek olanlar için tür sınırlaması da konmuyor.
Projede 30 Marttan bu yana insanların beðenisine sunulan filmlerin ilk dördünü şu filmler oluşturuyor; Yalnız Bir Zombi / A Single Zombi, Geçen Yıl Roboski'de / Last Year in Roboski, Yeniden Merhaba Diyeceðim Güneşe / I Will Greet ve Kanser / Canser. Sıralamada en dikkat çekici ve çarpıcı film ise kuşkusuz Geçen Yıl Roboski'de / Last Year in Roboski oluyor.
SIRALAMANIN ODAÐI ROBOSKÝ
28 Aralık 2011 tarihinde Şırnakın Uludere Ýlçesine baðlı Roboski (Ortasu) Köyünde Türk savaş uçakları tarafından katledilen 34 kaçakçı Kürtün hikayesi anlatılıyor filmde. Genç-yaşlı 34 sivil insanın bombardıman sonucunu hayatını kaybettiði olayın ardından çekilen film, 34 insanın anısına gerçekleştirilmiş bir üretim. Filmin senaryosu ile diyalogları Alain Resnais'nin Geçen Yıl Marienbad / L'anee Derneire a Marienbad ve Hiroşima Sevgilim / Hiroshima Mon Amour adlı filmlerinden esinlenilip alıntılandırılarak ortaya çıkan bir çalışma.
VÝCDANÝ DEÐERLER ÝLE PAYLAŞILACAK
Ýzleyicilerin sitedeki filmleri takip edip, oy verdikleri ve yorumladıkları filmler, ana sayfada gösteriliyor. Tabi ki filmlerin sıralaması da izleyicilerin oylarına göre deðişiyor. 15 Eylüle kadar zaman biçilen projeye film çekip sunmak isteyenler ise web sitesinden katılım koşulları, telif hakları, filmlerin iadesi gibi projenin içeriðine dönük bilgilere de ulaşabilirler. Ayrıca sosyal paylaşım sitesi Facebooktan da Vicdan Filmleri / Conscience Films / Խղճմտանքի Ֆիլմերը hesabından proje hakkında bilgi sahibi olunabilir.
Filmler arasında sanatçı, aktivist yazar, gazeteci, yönetmen veya oyunculardan oluşan jüri, 15 Ekime kadar yapılacak elemenin ardından en iyi 20 filmi belirleyecek. Seçilecek bu 20 film ise muhtelif festivallere önerilecek, festival kapsamında vicdan ve vicdani deðerlerle alakalı etkinliklerde özel olarak gösterimi yapılacak.
Elemeden geçip sıralamaya girecek filmler, 10 Aralıkta resmi olarak duyurulacak. Ayrıca proje kapsamında bir başka önemli durum ise jürinin deðerlendirmesi sonucu seçilecek olan bir kişiye Hrant Dink Vakfı Yönetim Kurulu tarafından çerçevesi belirlenecek olan bir teşvik bursu verilecek.
Projenin jürisi ise Alin Taşçıyan, Arzu Başaran, Eric Bogosian, Hülya Uçansu, Marco Bechis, Rakel Dink, Reha Erdem ve Robin Kirkten oluşuyor.