'Gençlerimiz Dengbêjî geleneğine sahip çıkmalı'
Botan'dan özgün dengbêjlerin çıktığını söyleyen Besê Budak, "Dengbêjî en kadim kültürümüzdür. Bu kültürümüzü bugüne kadar yaşattık. Gençlerimiz de dengbêjî geleneğine sahip çıkmalı" dedi.
Botan'dan özgün dengbêjlerin çıktığını söyleyen Besê Budak, "Dengbêjî en kadim kültürümüzdür. Bu kültürümüzü bugüne kadar yaşattık. Gençlerimiz de dengbêjî geleneğine sahip çıkmalı" dedi.
Botan'da dengbêjî Kürt halkının en eski kültürüdür ve bu kültüre en çok Kürt anneleri öncülük ediyor. Bu annelerden biri de 35 yıldır dengbêjlik yapan Besê Budak.
Çocukluğunda sürekli eğlence ve kutlamalarda Dengbêjleri dinlediğini söyleyen Besê Budak, "Çocukluğumda dengbêjlerin sözlerini tekrar ederdik. Bütün sözleri aklımızda tutuyorduk. Çünkü yüzyıllardır dengbêjlik, yazı ile değil sözle nesilden nesile aktarılıyor. Bu nedenle gençlerimizin de dengbêjî geleneğine sahip çıkmalı ve bu geleneği sürdürmelidir. Çünkü Dengbêjî bizim en kadim kültürümüzdür ve bu kültürümüzü bugüne kadar yaşattık" dedi.
DENGBÊJ GRUBUMUZ VARDI
Botan'da halkın eğlence ve kutlama zamanında bir araya geldiğini, Rustemê Zal, Mîrza Mihemed, Hesen Şerefî'nin yaşadıklarını ve hikayelerini anlattıklarını belirten Besê Budak, devamla şunları ifade etti: "Botan, dengbêjî geleneği ile tanınır. Xeyîbî, Payîzok, Heyranok gibi birçok dengbêj çıkmıştır Botan'dan. En özgün dengbêjler Botan'dan çıktı ve diğer bölgelere yayıldı. Botan'ın Meryem Xan, Eyşê Şan ve Xoxê gibi çok sayıda kadın dengbêj de var. Xoxê Başur'da Nesrîn Şeranî olarak tanınıyor. Bu dengbêjlerimizi dinlediğimizde, keşke biz de onlar gibi dengbêjî söyleyebilsek ve sesimizi tüm dünyaya duyurabilsek diyoruz.
Kampta mülteci olduğumuz ilk dönemde imkanlarımızla kültür merkezimizi kurduk. Farklı çalışmalardan dolayı Dengbêjî grubuna katılamadım. Ama sonra arkadaşlarımın ısrarı üzerine katıldım. Grupta yaklaşık 10 kadın ve 10 erkektik. Dengbêj grubu olarak bazen Süleymaniye, Duhok ve Ranya'ya gidip stranlar söylerdik."