Gılgamış Tableti Irak’a geri döndü
ABD’nin Irak’a teslim ettiği 3500 yıllık Mezopotamya mücevheri Gılgamış Tableti ve Bağdat’ta sergilendi. Yetkililer tarihi çalanlar karşısında bunun bir “zafer” olduğunu belirtti.
ABD’nin Irak’a teslim ettiği 3500 yıllık Mezopotamya mücevheri Gılgamış Tableti ve Bağdat’ta sergilendi. Yetkililer tarihi çalanlar karşısında bunun bir “zafer” olduğunu belirtti.
Dünyanın en eski edebiyat eserlerinden biri olan ve 1991 yılında Körfez Savaşı sırasında bir Irak müzesinden yağmalanıp ABD’ye götürülen Gilgamış (Kürtçe Çilgamêş veya Gilgamêş) Rüya Tableti, ABD tarafından Irak’a teslim edildi.
3600 yıllık dini metin, Gılgamış Destanı’ndan Sümerce yazılı şiirin bir bölümünü gösteriyor.
Kil tablet, son 30 yılda sahte belgelerle birçok ülkeden kaçırıldı. Sadece iki yıl öncesine kadar ABD hükümet binasına yakın bir müzede belirgin bir şekilde sergileniyordu.
7 Aralık’ta Bağdat’ta bir basın toplantısı düzenleyen Irak Dışişleri Bakanı tableti Kültür Bakanı’na teslim etti.
Kültür Bakanı Hasan Nazım, “antikaları kaçıran ve onları uluslararası müzayedelerde satan herkese gönderilen bir mesaj” olduğunu belirterek, “Kısacası bu operasyonların kaderi iadedir" dedi.
Irak, bir yıl içinde, bu yaz ABD tarafından iade edilen yaklaşık 4.000 yıllık 17.899 parça da dahil olmak üzere yaklaşık 18.000 eseri geri aldı.
Tablet, binlerce yıl önce antik Mezopotamya'da kullanılan bir kil üzerine yazı sistemi olan çivi yazısıyla Akad dilinde yazılmış.
Bilim insanları, 1853'te, Mezopotamya'da bir Asur kralı olan Assur Banipal'in kütüphanesinin kalıntılarında 12 tabletlik bir versiyonu bulunduğunda keşfettiler.
Olaylar, güney Irak'a karşılık gelen bir bölge olan Uruk Kralı Gılgamış’ın etrafında dönüyor. Efsane, MÖ 2.800 ile 2.500 yılları arasında hüküm süren gerçek bir krala dayanıyor.