GÖRÜNTÜLÜ

Hozan Mizgîn Köln’de anıldı: Yarattığı kültürle büyük etki yarattı

Kurdistan’daki devrimci sanatın öncü isimlerinden Hozan Mizgîn’in TEV-ÇAND tarafından gerçekleştirilen 32’nci yıl anmasında, yarattığı kültürle büyük bir etki yaratan Hozan Mizgîn’in direniş çizgisine layık olacakları kaydedildi.

HOZAN MIZGÎN

Kurdistan’daki sanatsal çalışmaların öncü kadrolarından olan ARGK Komutanı Hozan Mizgîn (Gurbet Aydın) 1992 yılında Bedlîs’in Tetwan ilçesinde bir çatışmada şehit düştü. Özgürlük mücadelesi saflarında sanat örgütlenmesi başta olmak üzere askeri ve siyasi çalışmalarda öncülük düzeyinde yer alan Hozan Mizgîn’in şehadetinin 32’nci yıl dönümü vesilesiyle Kurdistan ve Avrupa’nın birçok yerinde anma etkinlikleri düzenleniyor. Hozan Mizgîn’in şehadetinin yıl dönümü nedeni ile bir anma etkinliği de Almanya’nın Köln’de gerçekleştirildi.

TEV-ÇAND tarafından  Anma etkinliğine Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinin temsilcileri, TEV-ÇAND sanatçıları, şehit aileleri ve çok sayıda Kurdistanlı katıldı. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma etkinliği programı, Koroya Zarokan ile devam etti.

‘TEV-ÇAND SANATÇILARI HOZAN MİZGÎNLERİN, HOZAN SEFKANLARIN ÇİZGİSİNE SAHİP ÇIKACAK’

Koro dinletisi ardından TEV-ÇAND adına Dîrok Diyar bir konuşma yaptı. Dîrok Diyar, konuşmasında “Şüphesiz ki bizim için tarih olmuş, anıları ile bize yol gösteren, yolumuzu aydınlatan, büyük başarılara vesile olan arkadaşlarımızı anarken, onları yüreğimizde tekrar hissediyoruz. Bugüne kadar gelen Koma Berxwedan, Awazên Çiya, Rojava’daki, Başûr ve Bakur’da devam eden sanat çalışmaları hep bu çizgi temelindedir. Onlar direnişleri ile bizim öncülerimiz oldu. Onların bıraktığı çizgi aynı şekilde devam ediyor. Heval Mizgîn çok anlamlı bir semboldür. Heval Mizgîn, özgürlük yolu işaretidir. Heval Sefkan, Heval Berçem, Heval Şîlan bunun gibi birçok arkadaşımız bu çizginin temsilcisi olmuştur. Bizim onların ideallerine ulaşmamız için bu çizgiyi sürdürmemiz lazım. Büyük bir başarı ile onlara özgürlük müjdesini vermemiz lazım. Onları sesi hala herkesin kulağında, sıcaklıkları herkesin yüreğindedir. Cizîra Botan’da heval Bêrîvan, Êlih’te heval Mizgîn’dir. Buralar kutsal yerlerdir. İnsanlar burada söz veriyor, karar veriyor. Onların kaldığı yerlerde insani değerler üst mertebededir. Onun için biz TEV-ÇAND sanatçıları olarak bu çizgiye sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. Bu hat direniştir. Gerek buradaki sanatçılar gerekse dışardaki tüm sanatçılar olarak heval Mizgîn, heval Sefkan çizgisine sahip çıkacağız. Bu omuzlarımıza yüklenen bir görevdir. Biz görevimizi yerine getirmeliyiz” dedi.  

Konuşmanın ardından Hozan Comerd, Zozan Zûdem, KOMAW Elî, Bermal Çem û Memo Gul etkinlikte sahne alarak, seslendirdikleri şarkılarla Hozan Mizgîn’i andı.

Müzik dinletisinden sonra sahneye çıkan Sanatçı Xelîl Xemgîn de Hozan Mizgîn’i anlattı. Özgürlük mücadelesinde şehit düşenleri anarak konuşmasına başlayan Xelîl Xemgîn, şöyle konuştu: Bizim mücadele geleneğimiz de ortaya çıkarıyor ki şehitlerimiz ölümsüzdür. Onların yürüttüğü çizgi, bağlılıkları, yaşamları, mücadeleleri ve amaçları için biz ne kadar mücadele ediyoruz? Biz onların açtığı yolda ne kadar yürüyoruz? Biz o şehitlere ne kadar layık olmuşuz? Onların açtığı yolda ve amaçlarına göre çalışmalarımızı, kişiliğimizi, yaşamımızı ne kadar düzenliyoruz? Devrimimiz sayesinde halkımız her zaman şehitlerini anıyor ve her zaman anılarına sahip çıkıyor. Onların yarattığı tüm değerlere halkımız tüm gücüyle sahip çıkıyor.”

‘YARATTIĞI KÜLTÜRLE BÜYÜK BİR ETKİ YARATTI’

Xemgîn, Hozan Mizgîn’in Özgürlük Hareketi’ne bağlılığını, Kurdistanî duruşunu ve yaşamını anlattığı konuşmasına şöyle devam etti: “Kültür ve sanat çalışmalarının ilk başladığı dönemde her şey yeniden kuruluyordu. Örgütlenme, kurumların kuruluşu, yani her şey yeniydi. Bu kuruluş aşamalarında hem ideoloji hem fikir yani her şey bilinç ile kuruluyordu. Bu bilinç tüm çalışmalarda vardı. O dönemde kuruluş çalışmalarına katılan insanlar muhakkak farklı insanlardı. Temsili gücü olan insanlardı. Heval Mizgîn de onlardandı. Heval Çiya vardı. Heval Çiya’nın da kültür ve sanat çalışmalarının kuruluşunda büyük emeği vardı. Hevalê Sefkan bu çalışmaların öncüsüydü. Bu kurumları kuran ve çalışmaları yürüten bu arkadaşlardı. Bugün Heval Mizgîn’i anıyoruz. Onun şahsında bu arkadaşları da anıyoruz. Heval Mizgîn’i anlatırken zorlanıyorum. Bir Kürt kızının kendini böyle donanımlı yetiştirmesi, insanları o kadar etkilemesi.. Örgütlemede, sanatta ve kültürde... Yarattığı kültür ile büyük bir etki yarattı. Sesi ile ruhu ile insanları etkiliyordu. Hepimizi etkilemişti. Şehit Sefkan’a benziyordu kişiliği ile. Heval Mizgîn’i tanıdığım zaman, özgür kadının yeni bir temsilinin nasıl olacağını, Kürt kadının edebi ile duruşunu ben Heval Mizgîn’de tanıdım. İnsanlarla ilişkileri de öyleydi. Buradaki ailelerimiz ile de aynı şekilde ilişkilenmişti. Ben onun ilişkilerinin ve arkadaşlıklarının şahidiyim. Ben sürekli Mizgîn’in yokluğunu hissediyorum. Onun gibi bir savaşçı, onun gibi bir sanatçı olmak ister herkes. Onun kişiliğinde çok az insan vardır.”

Xelîl Xemgîn’in konuşmasından sonra Hozan Mizgîn’in mücadele yaşantısını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Anma etkinliği, sanatçılar Bengî Agirî, Narînxan ve Dilara’nın müzik dinletisinin ardından sona erdi.