'Hozan Mizgîn Kürt kültürünün ışığı oldu'

Hozan Mizgîn’in şehadetinin 32’nci yıl dönümü vesilesiyle yapılan anmalarda, “Kürt kültürünün ışığı olan Hozan Mizgîn'in mücadelesinin takipçisi olacağız" mesajı verildi.

HOZAN MIZGÎN (GURBET AYDIN)

Kürt sanatçı Hozan Mizgîn (Gurbet Aydın), şehadetinin 32’nci yılında yapılan etkinlikler ile anıldı. 

BEDLÎS

Hozan Mizgîn, Tetwan (Tetvan) ilçesine bağlı Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı.

Anmaya, DEM Parti Bedlîs Milletvekili Hüseyin Olan, DEM Parti Bedlîs il ve Tetwan İlçe Örgütü, Serhat Kültür ve Sanat Derneği katıldı. Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan anmada şehitler dualar okundu. 

AMED

Hozan Mizgîn’in anısına Jin Ma Müzik Grubu, Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan Amed Şehir Tiyarosu'nda konser verdi. Etkinliğe, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ( DEM Parti) Amed İl Eşbaşkanları,  Bajarê Nû (Yenişehir) Belediye Eşbaşkanı Safiye Akdağ, Sûr Belediye Eşbaşkanı Gulan Önkol, Rêzan (Bağlar) Belediye Eş Başkanı Leyla Ayaz ve belediye meclis üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve çok sayıda kadın katıldı.

Anmada konuşan Kadın Kültür ve Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) yöneticisi Saliha Ayata, Hozan Mizgîn'in kadın mücadelesindeki önemine değinerek, “Hozan Mizgîn hayallerini gerçekleştiren bir kadındı" dedi.

TJA aktivisti Mekiye Ormancı ise, "Heval Mizgîn Kürt varlığının inkar edildiği bir zamanda ‘yanılıyorsunuz’ dedi ve müzikleriyle, sanatıyla bunu gösterdi. Tanrıça yaratıcılığıyla zaman, mekan sınırı tanımaksızın yarattı" diye konuştu.

'KÜRT KÜLTÜR VE SANATININ IŞIĞI OLDU'

Mekiye Ormancı, Hozan Mizgîn’in Kürt kültürünün yasaklandığı bir süreçte müzik yaptığına dikkat çekerek, "O, Kürt kültür ve sanatının ışığı oldu. Önderlik, ‘mücadele eden güzelleşir, güzelleşen sevilir’ dedi. Tanrıçamız Hozan Mizgîn her zaman sevildi. Şu an soykırımla karşı karşıyayız. Hozan Mizgîn'in yaşadığı dönemdeki mücadelesine baktığımızda, nasıl mücadele edeceğimizi daha iyi anlayabiliriz. Onların yaşamı bize yol gösterecek bir felsefedir. Hozan Mizgîn'in yolunun mücadelesinin takipçisi olacağız" dedi. 

Konuşmaların ardından etkinliğe, Jin Ma Müzik Grubu'nun konseri ile devam edildi.