HUNER dergisinin 3’üncü sayısı çıktı

Kültür ve sanat dergisi Huner'in 3. sayısı çıktı. 92 sayfalık Kürtçe derginin yeni sayısı, ana tema olarak MKM (Mezopotamya Kültür Merkezi) Adana Şubesi'nin çalışmalarına yer verdi.

Dergi, Adana’da 22 yıl boyunca yapılan kültür ve sanat çalışmalarını, kurumdan çıkan ses sanatçılarını, müzisyenleri ve en önemlisi de Adana MKM'nin şehitlerini anlatıyor. MKM Adana Şubesi 1994 yılında kurulmuş ve 12 Kasım 2016'da yasaklanmıştı.

Ayrıca Adana'da yaşayan yüzbinlerce Kürt üzerine DEM Parti İl Başkanı Seyfedin Aydemir'in ulaştığı bilgilere de yer verilirken, bu bölgeden çıkan iki önemli kişinin, Yaşar Kemal ve Yılmaz Güney'in sanatsal yaşamı da paylaşılıyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, zor şartlar altında zindanda hangi siyasi ve yazınsal çalışmaları yaptı? Bunun sonuçları ne oldu? Dergi, bu sorulara yanıt niteliğinde Abdullah Öcalan'ın kitaplarından derlenen bir yazıyı paylaşırken, özellikle "Ben Varlık ve Özgürlük Savaşını Sürdürüyorum" sözüne kapakta yer veriyor.

 

Dergide yer alan bazı yazı ve araştırmalar şöyle:

- TEV-ÇAND: Xebatên Çand û Hunerê (Kültür ve Sanat Çalışmaları)

- Prof. Kadrî Yildirim: Ehmedê Xanî û Mem û Zîn (Ehmedê Xanî ve Mem û Zîn)

- Şoreş Reşî: Hinek Lîstik û Kevneşopiyên Qedîmê Kurdên li Anatoliyê Dijîn (Anadolu Kürtlerinin Bazı Kadim Oyun ve Gelenekleri)

- Cemîla Celîl: Rojên Radyoya Erivanê (Erivan Radyosu Günleri)

- Halil Dağ: Sînema, Çiya û Muzîka Kurdî  (Sinema, Dağ ve Kürt Müziği)

- Gurbet Ronî: Hevala Delîla

- 35. Mîhrîcana Govendên Kurdistanê

- 1. Festîvala Fîlmên Kurdî ya Dusseldorfê (1. Düsseldorf Kürt Film Festivali)

- Mehmet Akdoğan: Çîroka Strana Hoy Hoy Hoy Memo (Hoy Hoy Hoy Memo Şarkısının Öyküsü)

- Bahadîn Robar: Wateya Peyva Dengbêjiyê (Dengbêj Kelimesinin Anlamı)

Huner, her sayısında mutlaka şehit veya yaşamını yitiren sanatçıların portrelerine yer veren bir dergi. Yeni sayısında Hozan Serhad ve Mamoste Aram Tîgran'ın portresi ve müzik çalışmaları anlatılıyor. Dergide şehitler üzerine paylaşılan bir dosya, "Stranên Zîlanê" başlığını taşıyor. Dosyada şehit Zeynep Kınacı (Zîlan) üzerine yapılan 12 şarkı ele alınıyor ve KCK Yürütme Konseyi Başkanı Besê Hozat'ın bir konuşmasına yer veriliyor.