Huner dergisinin ikinci sayısı çıktı

Huner dergisinin ikinci sayısı, kültür-sanat şehitleri ana temasıyla çıktı.

Toplam 100 sayfadan oluşan dergide, Hunerkom tarihinin en etkili kasetlerinden biri olan Botan’ın (Koma Berxwedan-1987) öyküsü anlatılıyor. Bu çerçevede Xelîl Xemgîn ile özel bir söyleşi gerçekleştirilmiş ve röportaj diliyle okuyuculara sunulmuş. Röportajda, bu kasette Şehîd Hozan Mizgîn'in nasıl bir emek verdiği dile getiriliyor.

Yeni sayıda Rûken Garzan, Şehîd Mizgîn'in nasıl bir eyalet komutanı olduğunu anlatan bir yazısına da yer verildi. Garzan, 1991 ve 1992 yıllarında Garzan Eyaleti'nde mücadele etmiş ve Şehîd Mizgîn'in bir yoldaşıdır.

Dergide, 1987'de yapılan ilk Mîhrîcan'da birinciliği kazanan, daha sonra gerillaya katılan ve 1992'de şehit düşen Kasım Özden (Şehîd Sîpan)'ın hayatı da anlatılıyor. Bu portre, derginin Celle'ye giderek annesi ve kardeşlerinden aldığı bilgilerle oluşturulmuş.

Ana konulardan bir diğeri de Şehîd Hemîdo. Huner dergisi, 1993 yılında Türk devleti tarafından Qoser'de katledilen stranbêj Hemîdo'nun mücadele ve işkence dolu hayatına yer verdi. Ayrıca Şehîd Hemîdo'nun defterinden kendi el yazması şiirleri de yeni sayıda okurlarla buluşturuldu. 

Dergide ayrıca Şehîd sinema yönetmeni Halîl Dağ, şehit tiyatro sanatçısı Yekda Herekol ve şehit Hozan Sefkan'a dair yazılar ve tanıtımlar yer alıyor. Sanatçı şehit Çiya'nın ilk kez yayınlanan bir fotoğrafı da dergide bulunuyor.

Huner dergisi, 1984'te kaybettiğimiz büyük şair Cegerxwîn'in kitaplarının ilk baskılarına ulaşarak okuyucularıyla paylaştı. 

Bu sayıda ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Mustafa Karasu'nun yazılarına da yer verildi. 

Dikkat çeken bir diğer dosya ise Bahadîn Robar'ın "Botan Dengbêjleri" isimli araştırması oldu. 

Huner dergisi, kültür-sanat şehitlerini anarak onların mirasını yaşatmayı ve Kürt kültürünü tanıtmayı amaçlıyor.