I. Düsseldorf Kürt Film Festivali 25 Nisan’da başlıyor
1. Düsseldorf Kürt Film Festivali 25 Nisan’da başlıyor. 28 Nisan’a kadar devam edecek olan festivalde 30’u aşkın film ve belgesel gösterimi yapılacak.
1. Düsseldorf Kürt Film Festivali 25 Nisan’da başlıyor. 28 Nisan’a kadar devam edecek olan festivalde 30’u aşkın film ve belgesel gösterimi yapılacak.
Düsseldorf, 1. Kürt Film Festivali (DKFF) 25 Nisan günü başlıyor. Sinema ekibi Art Records tarafından düzenlenen 1’nci Düsseldorf Kürt Film Festivali 28 Nisan tarihine kadar sürecek. Festivalde 30’u aşkın uzun ve kısa metrajlı film ve belgesel iki farklı sinemada (UFA Palast ve Metropol) gösterilecek.
Sinema ekibi Art Records yaptığı açıklamada, “Bu bizim ilk festivalimiz. Şengal, Kurdistan ve diasporadaki tüm Êzidî topluluğunu odak alıyoruz. Film programında Êzidî inancına, Êzidî halkın yaşadıkları fermanlara dikkat çekiyoruz” dedi.
Festival, Êzidî halkına kültürel, sosyal, dini, politik ve tarihi çerçevede geniş bir perspektifle bakmayı amaçlıyor. Festivalde pek çok filmin yanı sıra 3 Ağustos 2014 yılında yaşanan Şengal Katliamı'nı anlatan fotoğraf sergisi de katılımcılara açık olacak. Düsseldorf'daki 1. Kürt Film Festivali'nin geniş katılımlı bir açılış yapması bekleniyor. Birçok Kürt filminin tanıtılması hedeflenen festival, dünyanın dört bir yanından Kürt sinemacı ve filmlerin katılımıyla organize ediliyor, Düsseldorf ve NRW eyaletindeki sanatçıların, yazarların, siyasi temsilcilerin, Kürt dostların ve genel kamuoyunun ilgisini çekmeyi hedefliyor.
Kürt Film Festivali'nin amaçlarından bir diğeri de, Kürt sinema sanatını Avrupalı sinema izleyicileriyle buluşturmak. Festivalde bu yıl 4 bölümde toplam 30'un üzerinde film gösterilecek. Festivalin açılış töreni, Özkan Küçük’ün yönettiği “Rojbash” filmi ile yapılacak. 25 yıl önce sahneledikleri oyunu bir kez daha sahnelemek üzere bir araya gelen bir grup Kürt tiyatrocunun hikayesini anlatan “Rojbash” filmi, Festival ile birlikte Avrupa prömiyerini de gerçekleştirmiş olacak.
Yıllarını Kürtçe tiyatroya adamış olan Kemal’e (Kemal Ulusoy) göre, bugün Kürtçenin durumu 25 yıl önceki yasaklı günlere geri dönmüştür. Buna karşı bir tavır olarak, eski oyunları Rojbaş’ı yeniden sahnelemek amacıyla, her biri dünyanın başka bir köşesine dağılmış olan eski ekip arkadaşlarını İstanbul’da bir araya getirir. Provaları ile günlük hayatlarının nasıl örtüştüğünü, oyundaki diyalogları nasıl sıklıkla hatırladıklarını ve kendilerini bir anda nasıl bir karmaşa içinde bulduklarını şahitlik ediliyor. Filmin oyuncuları şunlar: Kemal Ulusoy, Erdal Ceviz, Yıldız Gültekin, Cabbar Barış, Nazmi Kırık, Rugeş Kırıcı, Murat Batgi, Yavuz Akkuzu, Ömer Şahin ve Rêzan Kaya.
Düsseldorf, 1. Kürt Film Festivali’nin diğer filmleri şöyle:
NAMEYÊN JI ŞENGALÊ
Yönetmenliğini Dersim Zerevan’ın yaptığı film Şengal’in özgürleşmesini ve DAİŞ çetelerinin 2014 Şengal’e yönelik saldırılarına karşı farklı ülkelerden gelerek DAİŞ’e karşı savaşan beş direnişçinin mektuplarını ekrana getiriyor.
HÊZA
Derya Deniz'in yönetmenliğini yaptığı belgesel film "Hêza", Şengal, Reqa ve Rojava'nın diğer kentlerinde çekildi. Film DAİŞ tarafından kaçırılan ve daha sonra çetelerden kurtulup DAİŞ’e karşı mücadeleye katılmayı başaran Hêza’nın yaşadıklarını anlatıyor.
KEÇÊN ROJÊ
Yönetmenliğini Rêber Dosky'nin üstlendiği belgesel filmde, DAİŞ çeteleri tarafından köle olarak tutulan ve hayatlarını yeniden kurmaya çalışan bir grup Êzidî kadın ve kız çocuğu anlatılıyor.
MELAÎKETÊN ŞENGALÊ (Angels Of Sinjar)
Ünlü belgeselci Hanna Polak, "Şengal'in Melekleri" filminde kız kardeşlerini DAİŞ’ten kurtarmak için her şeyi yapan Êzidî Hanîfe’nin hikâyesini anlatıyor. Êzidî halkının yeniden hayata dönmesi için adalet ve barış isteyen kadınların mücadelesini konu alan bir film.
THE RETURN: LIFE AFTER ISIS
Yönetmen Alba Sotorra, belgesel filminde İngiltere ve Amerika'dan Shamîma Begum ve Hoda Muthana gibi gençlerin ülkelerini terk ederek DAİŞ'e katılmalarını konu alıyor. Şu an ülkelerine dönmek istiyorlar ama buna izin verilmiyor.
EVÎN DI RÛYÊ QIRKIRINÊ DE
Êzidî Kürtlerin dengbêjliğini konu alan "Evîn Di Rûyê Qirkirinê De" belgeselinin yönetmenliğini Şêro Hindê, müziklerini ise Mehmûd Berazî yaptı. Belgesel, Şengal dengbêjliğinin farklı formlarını konu alıyor.
EZ EDALETÊ DIXWAZIM
Nuray Şahin'in yönettiği "Ez Edaletê Dixwazim" belgeseli, terörün vahşetine karşı net bir tavır sergileyen bir genç kadının hikayesini anlatıyor. Belgesel, kahraman Ekhlas’ın yolculuğunu yakından takip ediyor.
REV
Deniz Deman’ın senaryo ve yönetmenliğini üstlendiği kısa film Rev, esir tutulan Êzidî bir kadının DAİŞ vahşetinden kaçışını ve özgürlük arayışını konu alıyor.
Uzun metrajlı belgesel ve filmler:
Düsseldorf, 1. Kürt Film Festivali’nde Kurdistan'ın dört parçasından ve dünyadan farklı konuları öne çıkaran önemli filmler gösterilecek. Berlinale'de dünya prömiyerini yapan yönetmen Soleen Youssef'in Sieger Sein filmi, yönetmen Mano Xelîl’in farklı ülkelerde 180'den fazla festivalde gösterilen ve 68 ödül kazanan Cîran filmi ve birçok film festivalinde İnsan Hakları Ödülü ve En İyi Uzun Metraj Film Ödülü'nü kazanan Rêger Azad Kaya'nın Gava Sitil Mezin Diben filmi de gösterilecek.
Festival’de yer alan film-belgesel ve yönetmenleri:
* Cîran: Mano Xelil
* Sieger Sein: Soleen Youssef
* Berbû: Sevinaz Evdikê
* Bihar: Cemile Şahin
* Gava Sitil Mezin Diben: Rêger Azad Kaya
* Ra: Devrim Tekinoğlu
* Hawagê Kilamo - Xidir: Hasan Sağlam
* Kaf Kaf: Metin Dağ
* The Taste Of Water: Ebrahîm Saeedî
* Rojek: Zaynê Akyol
* Bilûra Nişo: Sedat Kıran
* Eren: Maria Binder
* Jinwar: Nadya Derwiş
* GotûbêJin: Nimet Gatar
Kısa Filmler:
* Sêv: Mehmet Acaruk
* Knokoushten ba Shewazi Nietdshe: Payam Kurdistani
* Distan: Abdurrahim Karabulu-Mahsun Celayir
* Çerx: Metin Ewe
* Jiyan: Akbar Shahbazi
* Navnîşan: Aram Dildar
* Rewşen: Musab Tekin
* Batırsok: Firat Erez
* Sterka Li Ser Xetê: Berivan Saruhan
* Russian Vodka: Seyed Payam Hosseini
* Xewn: Gulê Welat
* Aforoz: Yılmaz Özdil
* Firmeskên Ava Zê: Halil Dağ
Festivalde 3 kişiden oluşan bağımsız jüri denetiminde Kurdistan'ın dört parçasından seçilen kısa filmlere teşvik amaçlı 4 farklı ödül verilecek.
Film gösteriminin yanı sıra kitap okuma ve tanıtımı, fotoğraf sergisi, Kürt sineması paneli gibi birçok sanatsal etkinlik de gerçekleştirilecek. Etkinlik programını takip etmek ve festival hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler www.dkff.de web sitesinden faydalanabilir.