8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Kuzey ve Doğu Suriye halk bileşenlerinin geleneklerini yansıtan kültürel eserlerin sergilemek, sanat ve edebiyatta kadın rengini ortaya çıkarmak amacıyla her yıl Kadın Edebiyat ve Sanat Festivali düzenleniyor.
Bu yıl “Jin kulîlka bihara çandê ye” (Kadınlar kültürün bahar çiçeğidir) şiarıyla 7’ncisi düzenlenen festival renkli etkinliklerle gerçekleşti.
Cizre Bölgesi Kültür ve Sanat Komitesi, Kadın Yazarlar Komitesi, Hilala Zêrin Hareketi ortaklığında Qamişlo’da bulunan Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve iki gün süren festivale, kadınların yanı sıra erkekler de yoğun ilgi gösterdi.
Bölge üzerindeki artan işgal saldırıları ve kuşatma-ambargo siyasetinin yaşandığı bir süreçte gerçekleşen festival, halka moral ve motivasyon kaynağı olurken kadınlar da yeteneklerini sergileme ve maddi kazanç sağlama imkanı verdi.
Festivalde el sanatları, Kürt-Arap-Süryani kadınlarının geleneksel kıyafetleri, antika eşyalar, tabloların sergilenmesinin yanı sıra kitap, şiir, hikaye gibi edebi yazıların da ilk tanıtımı yapıldı.
FESTİVALİN İLK GÜNÜ
Kadınların doğa, kültür, toplum, yaşamla bağlantısı öne çıkarma, bölgedeki halk bileşenlerinin birlik ve beraberliğini koruma, kadınların barışı desteklemedeki rolüne vurgu yapan 7’nci Kadın Edebiyat festivali, ilk gününde başta Hesekê’ye DAİŞ saldırıları sırasında şehit düşenler olmak üzere tüm devrim şehitleri anısına düzenlenen saygı duruşuyla başladı.
Kültür Komitesi üyesi Botan Hoşe’nin açılış konuşması ardından Kürtçe, Süryanice ve Arapça tiyatro, şiir ve hikaye dinletisi düzenlendi. Şair ve yazarlar şiir ve hikayelerini seslendirdi. Gerê Stêrk Müzik Grubu’nun sahne aldı, Aziz Arap Grubu ve Süryani Yerthona Grubu tarafından halk oyunları sergilendi.
Festivalin ilk günü “Sarya”, “Hep Kavgaydı Yaşamım” ve “ Ev” filmlerinin gösterimi ile son buldu.
İKİNCİ GÜN: ESERLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
Festivalin ikinci günü ilk güne göre daha ilgi gördü. Hilala Zêrin Hareketi tarafından tiyatro gösterimiyle başlayan festivalin devamında, Lorin Şehitler Grubu tarafından şiirler ve şarkılar seslendirildi. Darsi Tiyatro Grubu’nun da tiyatro oyunu sergilediği festivalde, yöresel folklor gösterimi de yer aldı.
Festivalin sonunda eserler için ödül töreni düzenlendi.
Hikayeleriyle katılan Qamişlo Hilala Zêrîn ve Sara Baran Tiyatro Grubu üyesi Bera Ferec Hesen, festivalde yer alma sebeplerini şu sözlerle anlattı: “Bu festivale katılma amacımız, öncelikle kadın ve edebiyat konulu olmasıdır. Biz de kadın rengiyle bu festivale katılmak istedik. Eski hikayelerimizin güncellenmesi, canlı kılınması amacıyla katıldık. Kürt edebiyatı bilindiği üzere hikayeler üzerinden dilden dile günümüze kadar varlığını sürdüregelmiştir. Bu festivalde dört hikaye anlattık. Hikayelerin bir kısmını biz bir kısmını ise çocuklar anlattı. İstedik ki büyüklerimizle bu hikayelerimiz yok olmasın, yeni nesillere, yeni kuşaklara hikayelerimizi anlatmaya devam etsin. Yeni kuşakların da kültürümüzü tanımasını istedik."