Kadınlık haline 'çalakalem' bir ayna!

Kadınlık haline 'çalakalem' bir ayna!

Çalakalem Kadınlık Halleri'nde 7 kadın, boşanma süreçlerini kendi dillerinde anlatıyor. Korku-cesaret, umut-umutsuzluk, sevinç-keder... Ýnsanın bütün hallerinin yanı sıra "kadınlık" halleri ile bu halden kurtuluş için adımlar da Çalakalem'de.

Çalakalem Kadınlık Halleri kitabı, kelimenin gerçek anlamında çalakalem yazılmış. Yazarı 7 kadın. Ýçlerinde ilk okul mezunu da var, üniversite mezunu da. Yazıların kimisi, çocuðun okul defterinden kopartılmış kaðıt parçasına evdekilerden bile gizlenerek yazılmış. 7 kadını bu kitapta buluşturan ise, boşanma süreçlerinde yaşadıkları.

Kadınların tamamı evlilik yaşamları boyunca, cinsel şiddet de dahil olmak üzere şiddetin her türlüsüne uðramış. Ancak yıllarca bu işkencelere dayanmışlar; ya gidecek başka yeri olmadıðı için, ya dul kalmaktan korktuðu için ya da çocukları için.

Ancak sonunda bir yerde, boşanma kararı alıyorlar. Bu kararı aldıktan sonra da hayatları güllük gülistanlık içinde geçmiyor. Hayata daha çok tutunmak zorunda kalıyorlar. O 7 kadının öyküsünü, yazar Duygu Uzel bir araya getirdi, Ceylan-Akademi Yayınları da okurla buluşturdu.

YAZMAKTAN VAZGEÇENLER ÇOK OLDU

Yazar Uzel kitap için daha çok kadınla görüşmüş, söz almış. Ancak burada da "kadınlık hali" devreye girmiş ve kadınların bir kısmı sonradan yazmaktan vazgeçmiş. Uzel, "Kadınlar yaşadıklarını anlatmaktan çekiniyor" diyor.

KADINLARIN HEPSÝ MAHLAS KULLANDI

Uzel'in kitapla ilgili canını sıkan şey ise, kadınların mahlas kullanmaları. Kadınlar, "Tanınmak istemiyoruz" diye gerçek kimliklerinin yazılmasını istememiş. Uzel, kadınların bu tercihi için, "Boşanmış olmalarına raðmen ailelerine yansıtmadıkları birçok şey yazılarda var. Orada anlatılanlar sanki kendi kusurları gibi... Çünkü onlara dayatılmış bir kadınlık görevi var. Bunu o kadar benimsemişler ki... Üzerlerine yüklenen kadınlık ve yeni öðrendikleri kadınlık arasında git-gel yaşıyorlar" diyor.

Anlatımlar doðal ve samimi. Hikayeler çırılçıplak halleriyle sunuluyor okura. Uzel de, yazıların doðallıðını bozmadan editörlük çalışmasını yapmış.

Kitap okurla buluştuktan sonra, "Böyle kadın kitabı mı olur?" diye eleştiriler gelmiş. Uzel bu eleştirilere, "Bu bir edebiyat çalışması deðil, bir kuram kitabı deðil. Adı üzerinde, 'Çalakalem kadınlık halleri'. Bu kitapta görünenin ötesine bakmak gerekiyor. Bilindik olayları perde olarak görürsek, o perdenin arkasında yatanları; kadın mücadelesinde ne kadar şey kazanmışız, nereye gelmişiz, kadınlarımız neler hissediyorlar, bunları görmek bakımından basit ama güzel bir kitap oldu" yanıtını veriyor.

Çalakalem Kadınlık Halleri iyi ki yayınlanmış. Çünkü kitap, özetle, boşanma sürecinden geçen milyonlarca kadının "kadınlık hali"yle hesaplaşmasına ayna tutuyor.