KCK Kürt Dil Bayramını kutladı

KCK Eğitim Komitesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak Kürt Dil Bayramını kutladı ve asimilasyona geçit verilmemesi çağrısında bulundu.

KÜRT DİL BAYRAMI

Kürt Dil Bayramı asimilasyon politikalarına karşı bilinç edinme, yok etme siyasetine karşı direnme, hafızasızlaştırma anlayışına karşı toplumsal hafıza kazanma günü olduğunun kaydedildiği açıklamada “KCK Eğitim Komitesi olarak Kürt dil bayramını başta halkımızın özgürlük umudunu mücadeleye taşıyan ve bu uğurda hiçbir engel tanımayan Rêber APO'ya, özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen şehitlerimize, tüm yasak, baskı, sindirme, işkence ve ölümlere inat kendi dilinde şarkı söyleyen, ağıtlar yakan ve diz çökmeyen direnişçi halkımıza ve halklara kutluyoruz” denildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Dilin gelişkinlik düzeyi yaşamın gelişkinlik düzeyidir. Bir toplum anadilini ne kadar geliştirmişse, yaşam düzeyini o kadar geliştirmiş demektir. Yine dilini ne denli yitirmiş ve başka dillerin hegemonyası altına girmeyle karşılaşmışsa o denli sömürgeleşmiş, asimilasyona ve soykırıma uğramış demektir. Bu gerçekliği yaşayan toplumların zihniyet, ahlâk ve estetikçe anlamlı bir yaşamlarının olamayacağı, hasta bir toplum olarak silininceye dek trajik bir yaşama mahkûm kalacakları açıktır" sözlerine yer verilen açıklamada şunlar ifade edildi: “Bu gerçekler ışığında dil, ortak kimlik ve toplumun ortak hafızasıdır. Toplumsal hafızanın korunması ve geliştirilmesi anadilin korunması ve geliştirilmesi ile birebir bağlantılıdır. İnkârın soykırımla buluştuğu pratik; dilin yasaklanmasıdır. Kürt dilinin yasaklı, sakıncalı ve olarak tanımlanması, esasen Kürt varlığının ortadan kaldırılması siyasetidir. Bizlerde bu soykırıma karşı daha fazla Kürtçe konuşarak, yazarak, düşünerek, örgütlenerek direnmeli ve dilimizi yaşatma mücadelesini her zamankinden daha keskin yürütmeliyiz. Bu noktda asimilasyonla mücadele kadar oto-asimilasyonla da günlük olarak mücadele içerisinde olmak özgür yarınlara inanan her Kürdün vazgeçilmez görevidir.

Unutmamalıyız ki; Anadilde eğitim ne kadar meşru bir hak ise, bu hakkın elde edilmesi için yaşamın tüm alanlarında örgütlenmek ve eyleme geçmek de meşru ve vazgeçilmez bir hak ve gerekliliktir!

“Gerçek yoktur, dil vardır” tespiti, dilin bir halkın varoluşundaki vazgeçilmezliğini göz önüne sermektedir. Bu anlamda Kürt dili Kürt halkının xwebûn gerçeğidir. Şiddet ve özel savaşın tüm araçlarıyla yok edilmeye, unutturulmaya çalışılan dilimize sahip çıkmak dün olduğu gibi bugün de varlığımızın, mücadelenin başarısına olan inancımızın, tarihe ve halkımıza karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir.

Halkımız, gerek ülke gerekse yurt dışında Kürtçe konuşmayı, yazmayı anadili ölümsüzleştirmenin en temel eylemi olarak görmeli, bulunduğu her yerde anadilde eğitimin güvenceye alınması, kamusal alanda anadil kullanımının önündeki engellerin kaldırılması mücadelesini güçlü bir biçimde yürütmeli ve asimilasyoncu politikalara asla geçit vermemelidir.

Hawar Dergisinin 92. Kuruluş yıldönümü olan 15 Mayıs Kürt dil bayramı vesilesiyle, asimilasyon ve inkâr politikalarına boyun eğmeyen halkımızı ve büyük bedeller ve emeklerle Kürt dilini yaşatan ve geliştirenleri Celadet Ali Bedirxan ve yoldaşları şahsında selamlıyor, Kürt dil bayramını bir kez daha başta halkımız olmak üzere tüm halklara kutluyoruz.”