KNK ırkçı saldırılara karşı Kürt dili ve kültürünü korumaya çağırdı

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK), Türk devletinin ırkçı saldırılarına karşı Kürt dili ve kültürünü korumaya çağırdı.

KNK Dil, Kültür ve Eğitim Komisyonu, Türk devletinin Kürt halkının değerlerine yönelik ırkçı saldırılarına ilişkin bir açıklamada bulundu.

KNK, bir yandan cinayet, katliam, yağma ve tutuklamalar sürerken, diğer yandan Kürt dili ve kültürüne yönelik son günlerde tırmanan saldırılara dikkat çekti. 

Kürtçe tabelaların kaldırıldığını, yollardaki Kürtçe uyarı yazılarının silindiğini, Kürt yazar ve filozof Ehmedê Xanê’nin posterlerine yönelik saldırılar yapıldığını belirten KNK, “Eğer bu devam eder ve biz sessiz kalırsak, ırkçı saldırılar genişleyecek” diye uyardı.

“Bu yeni bir faşizm ve ırkçılık dalgasının başlangıcıdır. Faşist Türkiye Cumhuriyeti yüzyıllık mücadelemizin kazanımlarını yok etmek istiyor” diyen KNK, binlerce yıldır kendi topraklarında yaşayan kadim Kürt halkının “hafızası, bugünü, ulusal kimliği, kültürü, sanatı, edebiyatı ve tarihinin silinmek istediğini” belirtti. 

KNK, “Her ulus kendi dili, edebiyatı, kültürü ve sanatı ile yaşar. Bu unsurlar ortadan kalkarsa, ulus kaçınılmaz olarak yok olur ve tarihten silinir” diye uyardı. 

KNK, “Irkçılıkla mücadele etmek ve ırkçılığı zayıflatmak için Kürt kurumları, aydınları ve siyasetçilerinin yanı sıra Kürt halkının bir bütün olarak ırkçı devletin saldırılarına karşı yurtsever bir duruş sergilemesi elzemdir. Ulusal bilincimizi güçlendirmek için her ev, kamp ve yaşam alanı kültür, sanat, edebiyat, folklor ve halk oyunlarıyla doldurulmalıdır” çağrısında bulundu.