Kolombiya’da boğa güreşi arenaları kültür mekanlarına dönüştürülecek

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ülkede boğa güreşini yasaklayan bir yasayı yürürlüğe koyarak Anayasa tarafından kültürün bir parçası olarak kabul edilen bu uygulamaya son verdi.

ARENALAR KÜLTÜR MEKANI OLACAK

Solcu Gustavo Petro, pazartesi günü Bogota'nın merkezinde bulunan ve Plaza Cultural La Santamaria olarak yeniden adlandırılan boğa güreşi arenasında toplanan kalabalığın önünde,  bir eğlence biçimi olarak hayvanları "öldürme hakkına" son vermeyi amaçlayan bu yasanın kabul edilmesini kutladı.

Anayasa Mahkemesi'nin boğa güreşi geleneği olan kasaba ve köylerde boğa güreşlerine izin veren 2018 tarihli kararına atıfta bulunan Petro, "Bırakın adaleti, kültür bile canlı varlıkları zevk için öldürmenin bir kültür olduğunu söyleyemez" dedi. Yasa tasarısı mayıs ayı sonunda Kongre’de kabul edilmişti. 

Petro, hayvan hakları aktivistleri ve "No More Olé" (Artık Olé  yok) sloganı atan vatandaşların önünde, "Eğer hayvanları öldürmekten zevk alıyorsak, o zaman insanları öldürmekten de zevk alacağız" dedi.

Etkileyici ve korrida karşıtı kampanyacı Luana Delgado, boğa güreşlerinin yapıldığı arenaya dikkat çekerek, "eskiden kan gördüğümüz, ölüm gördüğümüz ve şimdi kültür göreceğimiz bir yer" dedi. 

Yasa ulusal çapta olup diğer boğa güreşi gösterilerini de yasaklarken, boğa güreşi yapılan mekânlar kültürel alanlara dönüştürüyor 

Yasa 2027 yılında yürürlüğe girecek ve bu "geçiş" döneminde Devlet, doğrudan ya da dolaylı olarak boğa güreşine bağımlı olan kişilere alternatif istihdam sağlamak ve ülkedeki boğa güreşi salonlarını sportif ve kültürel faaliyetlere uyarlamak zorunda olacak.

Kolombiya böylece Brezilya, Şili, Arjantin, Uruguay ve Guatemala gibi boğa güreşlerini yasaklayan Güney Amerika ülkeleri listesine katılmış oldu.

Boğa güreşleri Ekvator, Fransa, Meksika, Peru, Portekiz, İspanya ve Venezuela'da hala düzenlenmeye devam ediyor.