Koma Çiya Üyesi: Newroz’u PKK ile tanıdık
Koma Çiya Üyesi Mehmud Gulo, Newroz’u ve anlamını PKK sayesinde öğrendiklerini belirterek, “Newroz yeni bir atmosfer kazandı. Kısıtlı imkanlarla coşkulu Newroz yaratıldı” dedi.
Koma Çiya Üyesi Mehmud Gulo, Newroz’u ve anlamını PKK sayesinde öğrendiklerini belirterek, “Newroz yeni bir atmosfer kazandı. Kısıtlı imkanlarla coşkulu Newroz yaratıldı” dedi.
Mehmud Gulo, Koma Çiya’nın kurulduğu evin sahibi. Aynı zamanda Koma Çiya grubunda ilk yer alanlardan. İki yıl Koma Çiya’da bir yıl da Koma Ararat grubunda kalıyor. Mehmud’dan sonra üç çocuğu onun izinde Koma Botan grubuna dahil oluyor.
Koma Çiya Üyesi Mehmud Gulo, Koma Çiya’nın kuruluşunu, faaliyetlerini, Koma Ararat’a dönüşümünü, dönemin Newroz kutlamalarını ve Suriye rejiminin baskılarını ANF’ye anlattı. Mehmud Gulo, Newroz’u PKK’yle tanıdığını belirterek, “Newroz’un ne olduğunu, niçin kutlandığını ve anlamını PKK buraya geldikten sonra öğrendik. Halkı bilinçlendiren, hakikati gösteren PKK’ydi. Bize tüm bunları o öğretti. Yıllarca o kadar parti vardı, kimse bir şey yapmadı. PKK, Kürt hakikatini bize verdi. O yüzden kendimizi PKK’de gördük” dedi.
YENİ NEWROZ ATMOSFERİ
Newroz’un 1985’te piknik havasından çıktığını söyleyen Mehmud Gulo, değişimi “Yeni bir Newroz atmosferi oluşturuldu. Diğer yıllardan farklıydı. Bugün Başûrê Kurdistan’da kutlandığı gibi burada da piknik havasıyla kutlanıyordu. Yeni bir süreç başladı. Her yerden Newroz alanına akın vardı. Binler alanlara dolmuştu. O dönemin Newroz fotoğraflarına bakarsanız bunu görürsünüz. Sonu olmayan bir kalabalıktı” şeklinde konuştu.
KÜRT KIYAFETİ, KAMERA, SES SİSTEMLERİ YASAK
İmkanların kısıtlı olduğunu; yatak tahtalarını birleştirip kutlama için sahne oluşturduklarını kaydeden Gulo, şunları dile getirdi: “Birçok zorluk… Suriye rejiminin yoğun baskıları vardı. Kimse Kürt yöresel kıyafetleriyle Newroz’a gidemiyordu. Koma Çiya’dakiler dahil. Normal kıyafetlerle alana gidiyor, orada çadırda kıyafetlerimizi değiştiriyorduk. Halkın içerisinde sahneye çıkıyorduk. Kimse bilmiyordu. Kameraya çekenler de yüzleri kapalıydı. Yoksa onlar da yakalanıp tutuklanırdı. Ses hoparlör sistemini halkın geldiği kamyon ve traktörler içerisinde götürüyorduk. Yoksa rejim el koyardı. O kadar zorluğu zahmeti olduğu kadar anlamı, tadı da vardı.”
KOMA ÇİYA
Mehmud, Koma Çiya’nın kuruluşuyla ilgili şunları söyledi: “1984’te hazırlık yapıldı. Koma Xelat dağıldı. 1985’te Koma Çiya kuruldu. Üyeleri toplandı ve adını Koma Çiya koydu. Mehmet Salih, Lokman, Cuma ve daha birçok kişiydi. Onlar da başka gruplardan gelmişti. Koma Çiya’nın Kürt dili için de önemli faydaları vardı. Koma Çiya’da ilk yer alanların çoğu bizim ailendi. O yüzden ‘Koma Mala Gulo’ diyorlardı. Bu, anlamını yitirmesi için bilinçli olarak söyleniyordu. Şehit Mazlum Doğan Newroz’u nasıl kutladıysa, ‘Berxwedan jiyan e’ dediyse o söz Koma Çiya için esas oldu. Halk da Koma Çiya’ya çok bağlıydı. Sadece müzik grupları yoktu; skeç ve tiyatro grupları da vardı. Devrime ihanet konularını içeren oyunlar da sergilendi.”