Kültürel soykırıma karşı Hîlala Zêrîn

Hîlala Zêrîn Kültür Hareketi Koordinasyon Üyesi Fewaze Mihemed, kültürel soykırım kıskacına ve erkek egemen zihniyete karşı kültür-sanat çalışması ve kadınları öncelleyen örgütlenmelerinin önemini vurguladı.

Hîlala Zêrin Kültür Hareketi, Kuzey-Doğu Suriye’de kadın ve çocukların eğitimine ağırlık veriyor; farklı inanç, kültür ve dillere sahip halkları bir araya getiriyor; özgür kadını kültürü ve sanatıyla buluşturup yaygınlaştırıyor.

Hîlala Zêrîn Kültür Hareketi, kadın tarihini, hakikatini ve korunması için tarihe ışık tutuyor. Kuzey-Doğu Suriye ve Suriye’de farklı inanç, kültür ve dillere sahip halkları bir araya getirerek, kadın özgürlüğü ve komünal toplum kültürünü teşvik etmek için sanatsal yöntemlere başvuruyor. Kadınların renkleri ve iradeleriyle özgür bir yaşamı inşa etmeleri için faaliyetlerini sürdüren Hîlala Zêrîn, 2016’da Qamişlo’da örgütlenen Kevana Zêrin Kültür Hareketi’ne dayanıyor. 

Hîlala Zêrîn ismi 2020’deki konferansın kararıyla verildi. 

Qamişlo, Hesekê, Şehba ve Kobanê Kantonu olarak kendisini örgütlüyor. Basın-Arşiv, Eğitim ve Diplomasi komiteleri olan Hîlala Zêrîn, ilçe merkezlerinde birçok kültür çalışması yürütüyor; müzik ve aletleri, tiyatro, folklor, resim gibi…

Diplomasi Komitesi, kültür ve sanat aracılığıyla kültürel diplomasiyi geliştirir. Uluslararası ve Ortadoğu düzeyinde, kültür ve sanat kurumlarıyla, kadın sanatçılarla, aydınlarla ilişki kuruyor. Kültür ve sanat aracılığıyla, Rojava Devrimi kültürünü tanıtıyor.

Film-Sinema ve Stüdyo için bu yıl adım atan Hîlala Zêrîn Kültür Hareketi, hazırlıkların tamamlanmasıyla faaliyetlerine başlayacak.

6-15 yaşları arasında olan çocuklara müzik başta olmak üzere, folklor, tiyatro ve resim eğitimleri veren Hîlala Zêrîn Kültür Hareketi içerisinde tüm halklar yeri alıyor ve kendi kültürlerini koruma şansı elde ediyor. 

SOYKIRIM KISKACINI AŞTI

Hîlala Zêrîn Kültür Hareketi Koordinasyon Üyesi Fewaze Mihemed, “Hîlala Zêrîn, soykırım kıskacında olan kültürü yeniden var kılmak için kendisini örgütledi. Zihinsel ve kültürel boyutta asimilasyona uğrayan halkların silkelenmesi gerekiyordu. Tam da burada Hîlala Zêrîn rolünü oynadı ve devam ediyor” dedi.

Egemen erkek zihniyeti dolayısıyla özellikle kadınların sanatlarını topluma mal edemediğini savunan Mihemed, şöyle devam etti: “Rojasa Devrimi ile kadın özgürlükçü paradigmanın sahibi olan Önder Apo’nun fikir ve felsefesi sayesinde kadın kendisini tanıma fırsatı elde etti. Kadınlar, elinden alınan haklarını savunmak ve öz gücünü tanımak için kenetlendi. Şu an var olan tabloda ise kadın rahat bir şekilde sahne alıyor, yeteneklerini sergiliyor, kendini hangi alanda ifade etmek istiyorsa o alana yöneliyor. Yıllardır mahrum bırakıldığı duygularını sanat aracılığıyla yeniden var ediyor. Kadın kültür ve sanat ile acısını, coşkusunu, heyecanını yaşama olan aşkını aktarıyor.”

ÖRGÜTLÜ KADININ GÜCÜ

Hîlala Zêrîn’in önceliğinin eğitim olduğunu vurgulayan Fewaze Mihemed, şunları söyledi: “Kadının olduğu her yerde Hîlala Zêrîn bulunuyor, tüm kadınlara ulaşmak için kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Kültürün korunması için kesinlikle kadına ihtiyaç vardır. Kültürü korumak, savunmak örgütlü kadınlarla olur. Hîlala Zêrîn’e bağlı grupların tüm etkinlikleriyle yakından ilgileniyoruz fakat sadece bununla sınırlı kalmıyoruz. Önceliğimiz kadın örgütlülüğüdür. Hîlala Zêrîn Kültür Hareketi olarak tüm şehirlerde kadınlara ulaşmak ilk hedefimizdir. Örgütsüz ve eğitimsiz kadın, örgütsüz ve eğitimsiz toplum anlamına gelir. Kadının zihinsel değişimi toplumun değişimini beraberinde getiriyor.”

ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNE AĞIRLIK

Kadınların yanı sıra çocuklarının eğitimlerine de özen gösterildiği bilgisini paylaşan Fewaze Mihemed, şunları ekledi: “Kendi kültürü ile büyümeyen bir çocuk ne toprağını ne de kültürünü koruyabilir. Çocukların doğru gelişim sağlayabilmeleri için kültürel eğitimlerimiz var ve bu eğitimler daha da güçlendirilmeye çalışılıyor” dedi.