Kürdistanlı sanatçılara Rusya'da yoğun ilgi

Başkent Moskova'da Kürt ressamların sergisi 31 Temmuz'da açıldı ve yoğun ilgi gördü.

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Yeni Tretyakovka Sanat Galerisi Kürt ressamların resim sergisini 31 Temmuz'da açtı. Galerinin Batı kanadında açılan 'Rusya’nın Yeteneği' çağdaş Sanat Uluslararası Sergisi-Forumu, Moskova Belediyesi, Rusya Ressamlar Birliği, Euro Asya Ressamlar Birliği ve Rusya Sanayi-Ticaret Bakanlığı destekleriyle organize edildi.

Rojavalı Görsel Sanat ustalarının çalışmaları da serginin programına katıldı. Serginin açılışında en çok da Kuzey ve Doğu Suriye bölgesindeki savaş döneminde yaşananları anlatan yağlı boya tabloları ilgi gördü. Bu tablolar savaş koşullarında kuşatma altında hayatlarını sürdürmeye çalışan yerlilerin hayatını anlatıyor. Bu bölge 10 yıldan fazla bir süredir radikal gruplara karşı mücadele veriyor ve teröre karşı mücadelenin merkezi halinde.

Daha önce Kürdistanlı ressam ustalarının çalışmaları Rusya'da sergilerde yer almıştı. Moskova Uluslar Evi, Rusya Halkları Evi ve Rusya’nın birçok farklı kültür kurumlarında Rojava halkının kahramanca direnişini anlatan 'Ateşte Ressamlık' sergileri açılmıştı. Bu sergiler Rusya Kuzey ve Doğu Özerk Yönetimi Temsilciliği tarafından organize edilmişti. 2022'de ise bu program çerçevesinde Kürdistanlı ressamlarının çalışmaları 10 Temmuz'da açılışı yapılan 'Sankt-Petergurg Sanat Haftasına' katılmıştı. Rusya Kürt Kadınları ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetiminin Rusya Temsilciliği'nin başvuruları üzerine Jala Bakr Xıdır, Rodî Tahlo ve Alan Roj isimli Kürdistanlı ressamların çalışmaları Dünya Sanat Fonunun Rusya Temsilciliği ve Sankt-Peterburg Ressamlar Birliğinin organize ettiği bu sanat haftasında sergilendi. Bu sanat haftasında Kürt sanatçıların çalışmaları başarılar kazandı. Alan Roj'un 'Şengal Çocukları' jüri özel değerlendirme bölümünde 2'ncilik kazanırken, Rodî Tahlo'nun 'Kobanêli Kız' çalışması ise 'Portre ve Duygu' bölümünde 3'üncülük kazandı. 'Sanat Türlerin Sentezi' bölümünde ise Başûrê Kurdistan'ın Süleymaniye kentinden olan Jala Bakr Xdırın 'Göç. Ana yurdundan sürgün' çalışması ise 3'üncülüğü kazandı.