Kürt müziði Osnabrück'te büyüledi

Kürt müziði Osnabrück'te büyüledi

Almanya’nın Osnabrück kendinde sekiz yıldır düzenlenen müzik ve kültür festivali Morgenland (Doðu Festivali) bu yıl Kürt sanatçılara ayrıldı. Bir hafta süren festivalde Kürdistan’ın dört parçasından sanatçılar sahne aldı. Festivalin organizatörü, ileriki yıllarda yeniden Kürt müziðine festivalde görmek istediklerini belirtti.

Osnabrück Lord Belediye Başkanı Boris Pistorius'un da destek verdiði ve Michael Dreyer`in organize ettiði festivale 24 Aðustos’ta start verildi. Bir hafta süren festivalde ilk olarak Kayhan Kalhor sahne alırken, Aynur Doðan ise 20 çalgıcı eşliðinde Ýbrahim Keivo ile düet yaptı. Aynur Doðan’ın seslendirdiði parçaların Alman katılımcılarda duygulu anlar yaşattıðı gözlendi. Bazı katılımcılar kendilerini tutamayarak gözyaşı döktü.

“Kürt müziðini Avrupa’ya taşımak güzel bir proje” diyerek belediyeye teşekkür eden Aynur, üç gün boyunca sahne aldı. Festivale katılan Kürtler, “Keça Kurdan” şarkısı eşliðinde halaya durdular.

Sahne alan Özlem Bulut, bir buçuk saat süren canlı performansı ile ayakta alkışlandı. Bulut, “Çok güzel bir festivaldi. Ýnanılmaz ilgi vardı. Bu kadar iyi müzisyenlerin yer aldıðı bu şehir, beni ve müzisyenlerimi çok mutlu etti” şeklinde konuştu.

Şarkları ile beðeni toplayan Ýbrahim Keivo, sahnede mikrofonu bırakarak halay çekti. Bir saat süren konser Alman dinleyicilerin yoðun ilgisini topladı. Keivo, “Kürt sanatçıların bir araya gelmeleri çok önemli. Ýsteðim böyle devam etmesidir. Biz nasıl ki, dünya müziklerini dinliyorsak, dünya da Kürtleri duymalı. Festivaldeki dinleyiciler genelde yabancıydılar ama çok keyif aldılar. Kürt müziðini ayakta dakikalarca alkışladılar. Bu alkışlar bize deðil Kürt müziðinin kalitesineydi” dedi.

Gani Mirzo, Kürtlerin de bu festival gibi güçlü çalışmalara imza atması gerektiðini belirtirken, “Avrupa’da yeni gruplar oluşuyor. Bu bir ilerlemedir, Kürt müziðinde zenginliktir” diye ekledi.

Mirzo, “Gül bahçesi bir gülden oluşmaz. Ýçinde deðişik renkli güller olmalı, Kürt müziðini böyle görmek lazım, gençlerin önünü açmalıyız” şeklinde konuştu.

Sanatçı Hakan Vreskale, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoðan’ı anlatan “paşam sen çok yaşa” şarkısıyla yoðun alkış aldı. Seslendirdiði 10 parçadan altısını Kürtçe okuyan Vreskale, “Avrupa’da yaşadıðım çok sayıda Kürt sanatçıyla sahne paylaştım. Kürt müziðine yabancı deðilim ama yine de bir an sanki başkasının yerini almış gibi hissettim kendimi” diye konuştu. Vreskale, festivalin Kürtler adına çok başarılı bir festival olduðunu sözlerine ekledi.

Festivalin organizatörü Miechel Dreyer, “8 yıldır deðişik ülkelerde kaliteli sanatçılar getirerek Osnabrück şehrinde müzik kültürünün tanınması için öncülük yapmaya çalışıyorum. Bu yılı Kürtlere ayırdık. Iran, Irak, Suriye ve Türkiye’de yaşayan Kürtleri tema olarak seçtik, başarılı gruplar sahne alarak beni çok mutlu etti. Yepyeni gruplar inanılmaz başarı sergilediler” diye konuştu.

“Kendi adıma çok mutluyum” diyen Dreyer, ileriki yıllarda yapılacak festivallerde de Kürt müziðini sahneye taşımak istediklerini ifade etti. Dreyer, “Ýyi bir müzik kültürü sergilediler, kardeşlik ve barış duruşu sergilediler kutlarım” dedi.

Her yıl düzenlenen festivali bir hafta boyunca yaklaşık 30 bin kişi izliyor. Festivale bin sanatçı ve konuk davet edilirken, 5 farklı ülkeden belgesel gösterimleri yapılıyor

Bu yılki festivalde ayrıca yönetmenliðini Bahman Ghobadi’nin yaptıðı “Yarım Ay” filmi gösterildi. Sanatçı Mohammed Reza Mortazavi ise vize alamadıðından festivale katılamadı.