Hollanda Rast Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Celil Toksözün yönettiði, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunun (DBŞT) Kürtçe oyunu `Hamlet`, Ankarada Şinasi Sahnesinde izleyiciyle buluştu.
16. Uluslar arası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenen oyunu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuðrul Günay, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'un yanı sıra BDP, CHP, AKP milletvekilleri, sendika başkanları ve Sivil Toplum Örgütü temsilcilerinden oluşan geniş katılımlı bir protokol izledi.
Gösterilen yoðun ilgi nedeniyle bir çok kişinin ayakta izlemek zorunda kaldıðı oyun izleyicinin büyük beðenisini topladı.
Oyunun ardından Festival Direktörü Yener Aksun, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e teşekkür plaketi vermesi için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuðrul Günay'ı sahneye davet etti. Oyuncuları kutlayan Baydemir, Anadolu ve Mezopotamya coðrafyasının rengarenk bir gül bahçesi olduðuna bu oyunla tanıklık ettiklerini belirtti.
"Ýnsanlık ailesinin, medeniyetin kadim dillerinden olan Kürtçeyle Shakespeare'i hep birlikte izledik" diyen Baydemir, "Öncelikle Ehmedê Xanî'den Şeyh Sait'e, Mazlum Doðan'a bugüne kadar emeði geçenlere şükranlarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.
"Bugün bu oyunu sizlerle birlikte izliyor olmamız geleceðe dair çok büyük bir umut veriyor" diyen Baydemir, şunları söyledi: "Eðer biz bu umudu yaşatırsak; tek bir fidanımızı, tek bir evladımızı topraða düşürmeyeceðiz. Olmak ya da olmamak. Hepimiz birlikte var olmak varken niye başkasını yok etmek? Bu kardeş kavgasının ortadan kalkmasını ve Ortadoðu coðrafyasında halkların barış içinde yaşayacaðı günlerin gelmesini umut ediyorum."
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuðrul Günay da, "Başkent Ankara'a Shekespeare'i bu kadar başarıyla uyarlayıp sahneye konması zannediyorum Shakespeare'in ruhunu şad etmiştir" dedi. Günay, "Dengbêj geleneði ile uyarlanan oyunun; bastırılmaya, unutturulmaya, inkar edilmeye çalışılan bir kültürün aslında ne kadar derin, ne kadar yaratıcı, ne kadar güzel şeyleri vaat edici olduðunu gördük" diye konuştu.
"Bir kilim ne kadar renkliyse, bir toprak da; diliyle, inancıyla, kültürüyle ne kadar çoðul bir görüntü sergilerse o kadar güzeldir. Dünya için anlamlıdır" şeklinde sözlerini sürdüren Günay "Birliðimiz birbirimizi yok etmekten deðil, ellerimizi birleştirerek, bu kilimi dokumaktan geçiyor" diye konuştu.
Artık oyunlarda bile daha az aðıt olmasını dileyen Günay, "Bu güzel sesler artık acının aðıtlarını deðil, barışın, kardeşliðin türkülerini söylesin çaðrısında bulundu.
Bunun üzerine Baydemir söz alarak, "Elbette ki bundan sonra barışın, kardeşliðin, birlikte yaşamın oyunları oynanmalı. Ama bu oyunun senaryosunu da parlamentomuz yazmalı" diye konuştu.